Gastronomie
31/07/2023 Petr Sobol

Nová ostravská fúze! V bistru na Stodolní spojili sushi a palačinky

Přemýšleli jste někdy o tom, co mají společného palačinky a sushi? V ostravském Yes Crepes vymysleli originální koncept a spojili je dohromady.

Za vznikem palačinek, které na první pohled připomínají sushi, stojí uznávaný ostravský šéfkuchař Radim Svačina a majitel beskydského hotelu Jiří Jaroš. „Pravidelně vařím u Jirky na hotelu. On tam dělá v létě dětem na táborech palačinky, na starém plynovém sporáku jich klidně zvládne i 300. Říkal jsem mu dýdžej palačinka,“ prohodil Svačina pro patriotmagazin.cz.

Nezůstalo ale jen u legrace, dva kamarádi se spojili, vymysleli koncept Yes Crepes a před dvěma měsíci vypustili do světa své netradiční palačinky. „Je to taková fúze české palačinky a světových chutí, kterou podáváme jako sushi. Chtěli jsme pozvednout klasickou českou palačinku a udělat z ní lehký oběd,“ prozradil Svačina.

V Yes Crepes aktuálně dělají sedm palačinek. Jednu sladkou a šest slaných. V nabídce je například palačinka na italský způsob inspirovaná předkrmem caprese, palačinka s chutí norského moře, ale taky palačinka inspirována Mexikem nebo Francií. Další palačinka je s trhaným vepřovým masem a jedna je určena i pro vegetariány. „Máme v plánu taky fit palačinky, které bychom chtěli dostat do fitcenter. Přemýšlíme i o bezlepkových,“ řekl Svačina.

Každá palačinka se naporcuje na šest špalíčků a následně se uloží do speciálně vyrobené „palačinkové“ krabičky. „Během covidu se obaly na jídla dostaly na úplně jinou úroveň, ale krabičky na palačinky doteď nikdo nevymyslel. My jsme tu naši ladili opravdu dlouho. Je praktická, palačinka v ní klidně může zůstat i studená,“ popsal šéfkuchař, který se v gastronomii pohybuje už přes dvacet let. Mimo jiné vaří i v Dobrém ránu České televize.

Svačina měl dříve vlastní restauraci v Opavě. Zhruba před rokem se dostal k bistru Vaše prasátko na Stodolní ulici, které bylo v té době zavřené. Vzal ho pod svá křídla a vdechl mu nový život. A právě tady se chystají i palačinky Yes Crepes, které se z bistra také rozváží.

„Rád říkám, že máme malé skromné street foodové bistro. Mně se líbil koncept trhaného vepřového masa, který tady dobře fungoval, a bylo mi líto, že je místo zavřené. Tak jsem si z něj udělal svou základnu,“ řekl Svačina, který se stánkem Vašeho prasátka jezdí také po akcích a festivalech. Zároveň dělá i cateringy. Jeden z nich před pár dny připravoval na velkém slovenském festivalu Hip Hop Žije, kde se potkal i s rapperem Majkem Spiritem, jehož kávu ve svém bistru jako jediný v republice nabízí.


Radim Svačina před bistrem Vaše prasátko. Foto: Petr Sobol

Ve Vašem prasátku, které má otevřeno od středy do soboty, se servírují hlavně burgery, Svačina už v něm ale zkoušel taky domácí langoše s trhaným masem. „Baví mě experimentovat. Uvidíme, co vymyslím na léto,“ dodal.

S bistrem, které má i venkovní posezení, má ovšem další plány. Jednou by ho rád přemístil do většího prostoru a Vaše prasátko by pak předělal jen na palačinkárnu Yes Crepes. Ta se otevře – ne však v Ostravě, ale ve Frýdku-Místku. „Otevíráme novou kavárnu, které budou dominovat palačinky,“ potvrdil. U jednoho místa by ovšem zůstat nechtěl. „Celý koncept jsme ladili dlouho. Jsme na začátku naší cesty, vše je nachystáno na franšízový prodej. Ve Frýdku-Místku startujeme a uvidíme, kam až se dostaneme,“ dodal.

Všechny palačinky od Yes Crepes stojí 179 korun.

Sdílejte článek