Gastronomie
04/05/2023 Jaroslav Baďura

​Karvinou baví nové bistro Bok of Ka

Na začátku letošního března otevřelo na náměstí v Karviné nové bistro Bok of Ka.

Moderní a nápaditý interiér a zajímavý koncept lákají nejen místní, ale i milovníky gastronomie z okolí.

Bistro patří manželům Mikulkovým, kteří již devatenáct let provozují v Karviné Dinos Restaurant. “Prostory, kde vznikla Bok fo Ka, byly řadu let nedotčené, byly v katastrofálním stavu, a poté, co je město odkoupilo od tehdejšího majitele OKD, došlo díky evropským dotacím k rozsáhlé rekonstrukci. V prostorech našeho bistra před pětatřiceti lety bývalo Esíčko – výběrové potraviny. Po schodech se chodilo nahoru do kavárny. Pamatuji si, že jsem tam ochutnala svou první kávu – myslím, že se jmenovala Borgia, ” říká s úsměvem Marcela Mikulková.

Jak těžké je podnikat v Karviné v gastronomii?
S manželem v Karviné podnikáme devatenáct let a neřekla bych, že je tady něco jiného, ale nemám to s čím moc srovnávat, protože podnikáme jenom tady.

Možná by někdo řekl, že otevírat restauraci po covidu je docela šílenství…
To asi ano, ale o bistru jsem snila a uvažovala skoro sedm let. Čekala jsem na nějaké správné místo. Náš první podnik je kousek níž, není to úplně na náměstí. S Dinos Restaurantem si nekonkurujeme, nedávalo by to smysl. Je tam úplně jiný koncept než zde. Tady máme spíše street food, zatímco tam je to spíše tradiční - steaky, česká jídla a podobně. S otevřením to bylo tak, že výběrové řízení na toto místo probíhalo těsně po covidu a i když jsem měla obavy z toho, co po covidu přijde, tento prostor byl přesně takový, jaký bych si pro bistro přála. Proto jsme se přihlásili, s naším konceptem jsme vyhráli a další dva roky trvala rekonstrukce.

Interiér je povedený, to je vaše práce nebo jste najali architekta?
Děkuji, je to čistě moje práce.

Foto: Marcela Mikulková

Doslechl jsem se, že jste v rámci personálu sehnala opravdu zajímavé lidi. Koho tady máte?
Ano , máme tady Vojtu, kuchaře, který pracoval několik let v Olomouci v Entree, a také Báru, kuchařku, která pracovala v podniku Cattaleya, poté ve Sbírce, a máme tu i další šikovné lidi.

Jak se vám zatím daří? Naplňuje podnik vaše očekávání?
Těžko říct. Zatím je to nové. Lidé jsou zvědaví, chodí se dívat, zkoušejí a myslím si, že objektivně to budeme moci zhodnotit až po této sezóně. Věřila jsem v to, že Karviná takový koncept potřebuje a stále v to věřím. Hodně nás třeba baví výběrová káva…

Odkud ji máte?
Odebíráme ji z pražírny Father' Coffee Roastery. Za mě je to super káva. Máme tady baristy, kteří jsou schopni vše nastavit tak, jak to má být.

Všiml jsem si, že děláte také brunche…
Původní koncept byl ten, že budeme mít v Karviné snídaně. S manželem hodně cestujeme za jídlem, když jedeme na dovolenou a tohoto trendu jsme si venku před několika lety všimli. V Londýně jsme byli sedm let zpátky a už to tam běželo, právě proto už o podobném konceptu uvažuji tolik let.

Snídaně vám fungují? Lidé si zvykají?
Ano, řekla bych, že hosté chodí na snídaně možná víc, než jsme čekali.

Máte nějaké speciální snídaně?
Snažíme se všechno dělat tak nějak jinak. Jak brunche, které máme v plánu co měsíc měnit, tak také snídaně. Zkoušíme, co bude lidem více chutnat.

V kolik otevíráte?
Přes týden jsme tady od osmi a přes víkend od devíti.

Sdílejte článek