Byznys
23/09/2017 Jaroslav Baďura

Kulový blesk na ostravské gastro scéně. ScanSen skončil, místo něj GóKaNá, místo ní MOSS!

Tamtamy v ostravských kulinářských kuloárech ohlašují již několik týdnů, že na trase Stodolní – centrum Ostravy se něco poměrně zajímavého chystá.

Magazín PATRIOT se zeptal majitele restaurace GóKaNá a bistra MOSS Tomáše Poláka, co je pravdy na tom, že bude měnit působiště zmíněných restaurací. „Ano, je to pravda. Po šesti letech jsme uvažovali, co dál s restaurací GóKaNá i s bistrem MOSS, i když obě restaurace si vedou velmi dobře.“

Proč tedy změna?
Já si myslím, že by každá restaurace měla po pěti až sedmi letech projít nějakou úpravou. Nejen u jídelníčku, ale také interiéru. Tak jsme se rozhodli k úpravě opravdu razantní. Budeme se stěhovat.

Co a kam se bude stěhovat?
Hlavním důvodem stěhování je místo, na které jsme natrefili. Je to sídlo bývalé restaurace ScanSen. Spojili jsme síly s majitelem, který byl velmi ochotný přistoupit ke koncepčním změnám. Chceme vystavět první patro v originálním pojetí – v japonském stylu. Pracujeme nyní intenzivně s architektem na tom, jak to bude nakonec vypadat. Líbí se nám to, těšíme se.

V prostorách restaurace, kterou nyní měníte, byl autentický sever – ScanSen. Bohužel neuspěl, i když šlo podle mého názoru o velmi zajímavou gastronomii v Ostravě. Neobáváte se, že autentické Japonsko bude pro lidi také příliš náročné?
Kdybych neměl strach, bylo by asi něco v nepořádku. To by bylo asi příliš sebevědomé. Samozřejmě nějaké obavy tady jsou, restaurace na Stodolní nám jede, tak proč se stěhovat? Vidím ale, že skutečně kvalitní gastronomii, kterou děláme, mi na Stodolní přestává vzhledem k dění v té ulici nějak pasovat. Kuchyň, která nás čeká v nových prostorách, nás posune minimálně o jednu příčku výše. To bych já tady na Stodolní nikdy nedokázal.

Bude v novém působišti více míst, než je v současné restauraci GóKaNá?
Počet míst se navýší o jedno patro. Naším záměrem ale nebylo nějak moc navyšovat počet míst, snažíme se mířit na kvalitu, ne na kvantitu. Přijímáme nového člena do týmu, ten nám pomůže v teplé kuchyni. Je to Lukáš Čarny, který spolupracoval s panem Vaňkem v Praze. Teď se vrací zpátky a bude v naší restauraci šéfovat.

Co bude s prostorem, z něhož se odstěhuje GóKaNá?
To je ještě otevřená záležitost. Vypadá to ale nejpravděpodobněji tak, že tam přestěhujeme naše vedlejší bistro MOSS. Otevřeme ho do večera a také o víkendech. Také večerní menu se změní – asijská jídla budou v pestřejší nabídce.

Kdy má celá akce „Kulový blesk“ proběhnout?
Stěhování by mělo proběhnout během října a listopadu. Nový šéfkuchař, který bude v MOSS, se jmenuje Lukáš Charvát. Je s námi už nějakou dobu, asi třetím rokem. Já ho nyní posílám na celý měsíc na školení do Bangkoku. Domluvil jsem mu stáž v 19. nejlepší asijské restauraci na světě. Jmenuje se Bolan. Se šéfkuchařem Dylanem Jonesem jsme se domluvili, že tam Lukáše něco za ten měsíc naučí. Měl jsem možnost dostat Lukáše i do restaurace, která je sedmým nejlepším asijským podnikem na světě – Gaggan, ale bohužel nespecializuje se na thajskou kuchyň. Proto jsme zvolili restauraci Bolan, která je tradiční thajskou kuchyní, založená na tradičních receptech v moderním pojetí. Takže náš šéfkuchař má měsíc na to, aby tam pochytil, co se dá a pak to Ostravě ukázal.

Snad se ještě vrátí…
Kdyby se nevrátil, tak mu to tam přeji. Ten život je tam krásný. Já osobně Bangkok miluji.

Jedna technická otázka na závěr. Jak bude ten přesun vypadat? Bude nějakou dobu zavřeno?
GóKaNá by neměla mít zavřeno snad ani jeden den. Jakmile se přestěhujeme na Zámeckou, tak nás čeká cesta do Japonska – šéfkuchaře a mě. Jedeme pro nový inventář, čaje…Chceme se také začít zaměřovat na saké. Ne na víno, ale na saké. Zjistil jsem, že v České republice je saké problém, mezera. Čili nás čeká cesta, na které bychom měli zjistit, jak dostat do republiky dobré saké. Lidé totiž ani to dobré, čerstvé, lahodné saké neznají.

Sdílejte článek