Nejnovější zprávy: Bráchové chtěli mexické bistro, teď s Los Capolitos nestíhají otvírat nové pobočky Beskydy lákají. Turisté v nich loni utratili přes 1,3 miliardy korun

Byznys

Nový zajímavý podnik na gastromapě Havířova: PASTA & CAFÉ ROMANA

PASTA & CAFÉ ROMANA je nová stylová restaurace na okraji Havířova. Otevřena byla teprve nedávno, ale promítají se zde dlouholeté zkušenosti personálu s přirozenou gastronomií, podpořené chutí a energií čerstvých bylinek a dalších surovin.

Příběh restaurantu PASTA & CAFÉ ROMANA začal v zahradách, loukách a sadech, kam nikdy nebyla vpuštěna chemie. Dotek čisté přírody je výsledkem přesvědčení, snahy a potu mnoha generací.

Provozovatelé vsadili na zdravé jídlo z kvalitních a pokud možno farmářských surovin, čaje z bylin, které sami nasbírají a usuší, a v neposlední řadě také na kvalitní kávu.

Tým lidí, kteří to cítí podobně, proto během jediného roku vytvořil prakticky na zelené louce takřka rodinnou restauraci a kavárnu, kde nabízí vše od snídaní přes svačiny a obědy až po večeře.

Šéfka restaurace Romana Bartschová přibližuje zrození myšlenky celého projektu: „Celý život se v naší rodině farmařilo a hospodařilo. Babička i prababička, ale hlavně moje maminka, mě vždy vedly k úctě k přírodě, takže následoval další logický krok. Doplnila jsem si vzdělání na Fakultě farmacie Univerzity Karlovy v oboru Léčivé byliny a následovala spousta dalších kurzů a setkání se zajímavými osobnostmi. Toto vše mě přivedlo na cestu k PASTA & CAFÉ ROMANA, kde bych chtěla zúročit dlouhodobé zkušenosti z oblasti přirozené gastronomie, které předávám i svým dětem.“

Základ jídelního lístku v PASTA & CAFÉ ROMANA tvoří prvotřídní těstoviny značky Pasta Romana, které jsou kombinovány s domácími omáčkami vlastní výroby anebo si je můžete dopřát s ručně zpracovávaným toskánským olivovým olejem.

Přirozená gastronomie je základem i všech dalších pokrmů – pochutnají si jak vegetariáni, tak i lidé, kteří mají chuť na kus kvalitního masa. A na své si přijdou milovníci italské, ale i tradiční české kuchyně.

Michaela Gerdová, pravá ruka paní šéfové, říká: „Upřednostňujeme malé a ekologické farmy, protože pouze z poctivého základu se dá vyrobit potravina zcela přirozená, lahodné chuti a navíc lehce stravitelná. Drobní, certifikovaní výrobci, kteří tvoří stále výraznější protiváhu masové produkce, jsou i u nás zárukou čerstvosti a výjimečné kvality bez nutnosti používat chuťové boostery nebo stabilizátory.“

Také bylinky, ovoce a zeleninu, si restaurace pěstuje na třinácti hektarech luk, zahrad, pastvin a sadů v srdci Valašska.

Vybudování restaurace PASTA & CAFÉ ROMANA nebylo úplně snadné, všechny překážky se ale nakonec týmu nadšených lidí podařilo překonat, prý podle známého rčení: Když se chce, všechno jde.

Vít Goršanov

Fotogalerie