Gastronomie
24/10/2022 Jaroslav Baďura

Oběd v restauraci stojí průměrně už 170 korun. A bude hůř, shodují se odborníci

Celkem 172 korun. Taková byla v září průměrná cena oběda v tuzemských restauracích.

V Praze navíc zbývá už jen necelých pět korun k tomu, aby se cena oběda přehoupla přes hranici 200 korun, v Moravskoslezském kraji jsme na tom lépe - průměrný oběd tady stojí 166 korun, loni to přitom bylo jen 126 korun.

Průměrné ceny vyplývají z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

„Vzhledem k tomu, že meziroční míra inflace dosáhla v září 18 procent, což je nejvíce od roku 1993, a její pokles pod desetiprocentní hranicí očekávají odborníci nejdříve v polovině příštího roku, je jisté, že v Praze lidé budou v průměru 200 korun za oběd platit ještě v tomto roce. A s vysokou mírou pravděpodobnosti se k nim připojí i Středočeši,“ konstatuje Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Připomíná, že na začátku letošního roku stál průměrný oběd o 20 korun méně. Nejlevněji bylo v září v Olomouckém kraji (152,6 Kč) a kraji Vysočina (154 Kč), Moravskoslezský kraj je devátý nejdražší.

„Ceny obědů kontinuálně rostou už dvanáctý měsíc v řadě. Směrem vzhůru zamířily na podzim loňského roku, krátce po uvolnění všech covidových restrikcí,“ popisuje Michelfeit s tím, že každý měsíc stoupá cena o korunu až dvě.

„Září ale přineslo o hodně výraznější skok. O více než pět korun. Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. Už jim totiž nic jiného nezbývalo, růst provozních nákladů v důsledku inflace je pro majitele restaurací stejně drtivý jako růst cen pro všechny ostatní. Navíc se na inflaci výrazně podílí růst cen masa, které v srpnu i v září meziročně zdražilo o více než 20 procent,“ domnívá se Michelfeit.

Sdílejte článek