Gastronomie
28/08/2024 Petr Sobol

Oblíbená Zámecká medárna láká na snídaně. Medoo chystá i další novinky

Foto: Denisa Vilkus

Ostravská gastronomická mapa je čím dál zajímavější. Stejně tak je pestřejší i nabídka v okolí. K velkým lákadlům patří i šilheřovická Zámecká medárna Medoo.

Medoo sídlí v areálu bývalých koníren šilheřovického zámku. Je to odsud kousek do Polska, stejně jako do Ostravy nebo do Opavy. Útulná medárna leží na okraji rozsáhlého zámeckého parku, ve kterém se rozléhá i osmnáctijamkové golfové hřiště. Těch lákadel je tady na jednom místě až až.

Do medárny se sjíždí lidé z širokého okolí, kteří ochutnávají místní medové speciality. „Stali jsme se vyhledávaným místem. Lidé se k nám rádi vrací,“ přiznal pro patriotmagazin.cz Robert Chlebiš, jenž, spolu se svou manželkou, medárnu vede.

Zámecká medárna před pár týdny „dostala“ novou fasádu, příjemnou proměnou prošlo i venkovní posezení, které je během prázdninových dnů často plné. „Jsme rádi, že se lidem terasa líbí a že se u nás cítí dobře,“ řekl Chlebiš, který během léta se svým týmem začal připravovat i snídaně. A sklízí s nimi velký úspěch.

Šilheřovické Medoo má otevřeno od středy do neděle. Snídaně servíruje vždy od 9 až do 14 hodin. O víkendech je k dispozici i rozšířená nabídka. „Nabízíme vlastní medovou granolu, máme svou ovesnou kaši i další dobroty s medem. Nechybí ani míchaná vajíčka s párkem a slaninou, pečeme si taky focacciu s našim trhaným kachním masem, velmi oblíbená je i paštika nebo rybí karbanátky, všechno samozřejmě s medem. A velký zájem je taky o sendvič s trhanou kachnou v našem toastovém chlebu,“ usmál se Chlebiš.

Medoo vyrábí také vlastní medovník, medové kuličky, čokolády nebo perníčky. A plánuje i další novinky. „Spojili jsme se s Lukášem z Urban Funghi, který v Ostravě pěstuje houby, a připravujeme zdravé medy s houbami. Kombinace hub reishi nebo shiitake s medem je velmi zajímavá a pro zdraví prospěšná,“ prozradil Robert, jenž se kromě Zámecké medárny stará i o svá včelstva.


Robert Chlebiš s manželkou. Foto: Denisa Vilkus

Je tomu rok, co začal včelařit na střeše ostravské Nové Karoliny, kde má čtyři úly. „Ostrava už není černá, ale zelená. Úžasné je, že kousek odtud teče řeka, protože včely vodu potřebují každý den. Na jaře tu kvetou lísky, olše nebo břízy, kousek od obchodního centra je krásný kaštanový sad. Jsou tu jasany či lípy, vše v doletu do jednoho kilometru. Na druhé straně jsou Komenského sady, stromů je tady opravdu spousta,“ vysvětlil.

Na začátku nevěděl, jaké včelaření na střeše obchodního centra uprostřed města bude, nyní už ale může hodnotit. „Včelám se daří výborně! Jsou ve fantastické kondici, dokonce bych řekl, že od nich máme jeden z nejlepších letošních medů našich včelstev,“ řekl Robert, který kromě Šilheřovic a Ostravy včelaří i na Kružberku. Letošní včelařskou sezonu hodnotí jako celkem úspěšnou: „Vzhledem k tomu, jaké bylo předjaří, jsem se bál, že nebude žádný med. Včely po zimě nebyly v kondici, pak ale přišly mrazíky a včely to dohnaly. Pro mě je letošní rok průměrný, ale na to, jak to na začátku vypadalo, jsem velmi spokojený.“


Včely na střeše obchodního centra. Foto: Denisa Vilkus

Produkty šilheřovické medárny jsou k dostání i ve speciálním Medomatu, který je umístěný v ostravské Karolině. „Je to pro nás velká reklama, denně tudy projde spousta lidí. Mám radost, že o naše výroby mají zájem," potěšilo Chlebiš.

Foto: Denisa Vilkus
Sdílejte článek