Nejnovější zprávy: Petra Kvitová se ve Fulneku dočkala kavárny. Má wimbledonský dort i originální název Poruba se letos podruhé představí doma. Ve středu přivítá rozjetou Třebíč

Proměny kraje

Pojez festy nabídnou ty nejlepší chutě v kraji, říká Petr Koudela

Kulinářské show, ochutnávky tradičních i exotických pokrmů i spoustu kvalitního jídla a pití nabízí nadcházející Pojez festy v podhůří Jeseníků a Beskyd. Ten nejbližší se koná už zítra v Karlově Studánce!

Foto: se souhlasem MS Tourism

Gastrofestivaly, které se uskuteční 13. srpna. a 3. září, organizuje je krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Festivaly jsou součástí takzvaného Pojezu.

O novém programu, který podporuje gastroturistiku a láká na zážitky spojené s dobrým jídlem a pitím v regionu, jsme mluvili s Petrem Koudelou, jednatelem krajské centrály cestovního ruchu Moravian-Silesian Tourism.

O čem je Pojez?
Jednoduše o dobrém jídle a podpoře kvalitní gastronomie na severní Moravě a ve Slezsku. Chceme jeho prostřednictvím vyzdvihnout a prezentovat práci místních lidí, kteří stojí za kvalitními restauracemi, bistry, kavárnami i kvalitními lokálními produkty, kterých je v našem regionu celá řada. Pojez poprvé v historii propojuje kvalitní podniky v kraji a turisty i místní láká na zážitky spojené se skvělým jídlem a pitím.

Petr Koudela. Foto: se souhlasem MS Tourism

Jak Pojez funguje?
Pojez vzniká na podobném principu jako už fungující úspěšný projekt Technotrasy, která poutavě propaguje technické památky v našem regionu. Pojez stavíme na stejném, funkčním půdorysu, jen se zaměřením na partnery z oblasti gastra. Podstatné je, aby se aktivně zapojili sami podnikatelé. Mimo jiné vznikne mapa fungujících podniků a v plánu je i aplikace, která lidem zobrazí farmy, trhy, restaurace i kavárny v jejich okolí. Kvalitní regionální gastronomii pak prezentujeme i na speciálních festivalech.

Které festivaly jsou v plánu?
Gastro festivaly s kulturním přesahem jsou pro širokou veřejnost asi nejlákavější. První, pilotní Pojez fest, se konal už v květnu v Dolních Vítkovicích a jsem rád, zaznamenal velký úspěch, užzítra proběhne Pojez fest v Karlově Studánce a pak zájemce čeká ještě Pojez fest 3. září na Ostravici. Na Pojez festech lidé mohou vychutnat recepty spolu s kulinářskými show, hudbou a zábavou. Připraveny jsou ochutnávky, live cooking show. Zkrátka Pojez dělá vše pro to, aby jídlo bavilo jak veřejnost, tak provozovatele. Program v Karlově Studánce už lidé mohou najít na fb Pojezu. Kromě programu na hlavním pódiu je připraven i program pro děti v dětské zóně a k vidění bude i akrobatická show na kolech. Zároveň na festivalu vyhlásíme i vítěze soutěže Regionální potravina roku.

Plánujete ještě další aktivity?
Celoročně pak v Pojezu počítáme také s kulinářskými lekcemi a kurzy pro širokou veřejnost. S projektem jsme začali letos, takže vše se teprve učíme a zjišťujeme, jak může projekt fungovat. Teď v létě se soustředíme hlavně na festivaly. Každopádně chceme také, aby se dále rozvíjely zapojené podniky, takže Pojez bude pořádat kurzy s odborníky i workshopy, na kterých si partneři budou moci předávat své know-how. Důležité je i propojení jednotlivých podniků - kavárny, restaurace, bistra, dodavatelé, obchody s lokálními surovinami se potkají na jednom místě a mohou si navzájem pomoci.

Kdo všechno už se do projektu zapojil?
Pro začátek jsme oslovili podniky, které podle nás přináší nový pohled na gastronomii v regionu, mají invenci a dynamiku. Například Cokafe, Fully Belly, Řeznictví u Bobra, Chilliman, Jednoduše, Maido, Mutant fast Food a Pochutnej si Bistro. Dalšími podniky, které se přidaly, jsou Vitaminátor - producent přírodních džusů ze Sosnové, Lichnovská zmrzlina, Nha Createau z Ostravy - kapverdská restaurace s šéfkuchařem Jamiem či likérka Fleret z Frenštátu. Ani tradiční a známé štramberské uši nám v Pojezu nechybí. Pojez se pak spojil také s velkými jmény a zásadními gastro producenty v kraji - Radegast či Kofola, naším partnerem je také třeba lokální dodavatel surovin z Krnova - Zvoska či výrobce uzenin Chodura. Myslím, že zajímavé je i to, že propojujeme státní i soukromý sektor. Spolupracuje kraj i zapojené podniky. Zájemci se mohou stále do celoročního pogramu i na Pojez festy hlásit na pojez@pojez.cz

V Pojezu je kapverdský či asijský podnik. Zvykají si lidé a zákazníci v kraji i na exotičtější kuchyni?
Nevím, jestli jsem tím povolaným, který by toto mohl hodnotit, ale když se dívám kolem sebe, tak lidé rádi hledají nové chutě i zážitky spojené s jídlem. I od podniků, které jsou do Pojezu zapojeny, vím, že lidé chtějí více experimentovat a zkoušet nové věci. Myslím, že velký boom zažívá i street food, kdy v kraji roste počet podniků, které mají pojízdné dodávky a s takzvanými food trucky navštěvují akce i různá místa v regionu. Věřím, že se poptávka po dobrém jídle a gastru bude i nadále zvyšovat a i Pojez ji bude umět uspokojit. Právě blížící se Pojez festy lidem nabídnou netradiční chutě i osvědčenou klasiku na kvalitní úrovni.