Proměny kraje
02/07/2020 Jaroslav Baďura

​Štramberské uši získaly Cenu hejtmana, uspěl i džem ze zimolezu nebo lopaťák

Soutěž Regionální potravina už 11. rokem upozorňuje na místní farmáře a producenty.

V devíti kategoriích soutěží kvalitní poctivé produkty vyrobené z místních surovin. Letos sklidil úspěch například Jesenický horský sýr, Libavský med nebo rajčata Hranáček z Farmy Bezdínek. Byly uděleny i tři Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje.

„Produkty místních farmářů a producentů jsou u lidí stále oblíbenější. A to je skvělé, často se jedná o menší firmy nebo dokonce rodinné podniky, které to mají v konkurenci obřích a bohužel často zahraničních společností opravdu těžké," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

"Lidé se učí sledovat, zda utrácejí své peníze třeba za zeleninu dovezenou tisíce kilometrů, nebo zda si nakoupí od svého téměř souseda. Tento trend podporuje místní podnikatele a také šetří životní prostředí. Proč dovážet potraviny odněkud zdaleka, když to dobře umíme i u nás,“ dodal hejtman vo Vondrák, který z 97 produktů třem udělil Cenu hejtmana. Získaly ji Štramberské uši od Hezounů, džem Zimolez kamčatský podbeskydského sadařství Janhuba a směs na linecké těsto společnosti EAT-fit z Hodslavic.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

„Jakmile na některém produktu tuto pečeť kvality zahlédnete, neváhejte. Soutěž Regionální potravina Vám totiž garantuje, že jsou oceněné produkty poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaté s regionem a často se jedná o krajové speciality,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová, která byla v hodnotitelské komisi spolu se zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy a Potravinářské komory ČR.

V tomto roce se do soutěže přihlásilo 27 výrobců s celkem 97 výrobky. „Největší zastoupení bylo v kategorii Pekařské výrobky. Značku Regionální potravina nakonec získala Hukvaldská pekárna, která tak obhájila vítězství z roku 2015. Letos zabodovala s Hukvaldským lopaťákem hruškovým, který byl opravdu výborný“, řekla náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová s tím, že letos bylo v Moravskoslezském kraji uděleno 8 pečetí kvality. V jedné z kategorií nakonec vítěz vyhlášen nebyl.

Sdílejte článek