PATRIOT GURMÁN 2025
Hledáme nejlepší restaurace!
Zajímá vás, které stroje o žních pracují i v noci? A co se děje po setmění v pivovaru? Pak zažijte Noční směnu v Národním zemědělském muzeu!
Beseda s fotografem Jindřichem Štreitem, ukázky zemědělské techniky, chemické pokusy s mlékem i nonstop směna v pivovaru – to je program letošní Muzejní noci v Národním zemědělském muzeu Ostrava. V sobotu 28. srpna od 17 hodin až do půlnoci se mohou návštěvníci těšit na bohatý program plný zábavy i poznání.
Muzejní noc zahájí v 17 hodin volná prohlídka expozic Zemědělská technika, Depozitář potravin, Galerie českých potravin a výstav 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích a Jindřich Štreit a lidé v zemědělství.
Poodhalit Tajemství mléka návštěvníci mohou na programu, který je přichystán ve spolupráci s Ústavem analýzy a chemie potravin Univerzity Tomáše Bati. Od 17 do 20 hodin si mohou například zkusit odpovědět na otázky – Kolik mléka musím denně vypít? Je mléko zdravé? Kolik mléka je potřeba na výrobu jogurtu nebo sýru? Kdo nám krade vápník? „A to během aktivit jako jsou výroba sýřeniny pomocí kyselé hydrolýzy, měření povrchového napětí mléka pomocí potravinářského barviva a saponátu, zjišťování pH mléka v porovnání s ostatními nápoji, určování jeho senzorických vlastností či pátrání významu vápníku v mléce pro lidský organismus," uvedla mluvčí Národního zemědělského muzea Jitka Taussiková.
Výstavu Jindřich Štreit a lidé v zemědělství v 18 hodin doplní beseda s Jindřichem Štreitem, kterou bude moderovat Jiří Siostrzonek, slezský sociolog, fotograf a vysokoškolský pedagog Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Beseda bude vycházet z výstavy a témat – člověk v krajině, zemědělské profese, životní styl vesnické komunity, vztah lidí k půdě a zvířatům, rituály a kulturní aktivity na vesnici v historii a dnes.
Od 20 do 24 návštěvníky čeká noční směna nejen na poli, ale také v pivovaru. „Dnes probíhají zemědělské práce nikoli výjimečně i v noci, včetně například setí. V expozici zemědělské techniky si po setmění můžete prohlédnout mlátičky a kombajny, které jsou podstatné pro efektivní sklizeň," řekla Taussiková.
Zajímavé je také vědět, co se dělo po setmění v pivovaru. „V pivovaru se vařilo nonstop, v nepřetržitém provozu jela varna a spilka. Na třísměnný provoz pracovala sladovna a stáčírna do lahví. Dále kotelna, strojovna a údržba. Práce v pivovaru měla i určitá specifika vycházející z povahových vlastní prvního sládka. Ten pedanticky vyžadoval čistotu v provozu a brzy ráno, často ještě za tmy, obcházel jednotlivé provozy a zjišťoval stav práce," dodala Taussiková.
Nebude chybět ani opékání špekáčků a čepovaný Radegast před budovou Národního zemědělského muzea.