Kultura
01/05/2023 Admin PATRIOT

Janáčkova filharmonie v Japonsku. Úžasné sály, hlásí ředitel Jan Žemla

Janáčkova filharmonie Ostrava je na japonském turné. Pro Magazín PATRIOT z místa reportuje ředitel filharmonie Jan Žemla a redakční fotograf Radim Kolibík.

"Hrajeme v akusticky naprosto skvělém sále Ishikawa Ongakudo. Ten zvuk je jak smetana - na první poslech, nese se, je kulatý, hladký, neskutečně příjemný. Úplně jsem zapomněl, že je něco takového možné," popsal akustiku sálu Jan Žemla.

Sál byl otevřen v roce 2001, má kapacitu 1560 míst, "Nagata Acoustics odvedla skvělou práci. I když už funguje přes 20 let, vůbec o žádné kvality nepřišel. Ty tam jsou prostě od začátku, skvělé, neměnné, nezměnitelné," dodává Jan Žemla.

"Na večerní zkoušce se dirigent Leoš Svárovský soustředil pouze na průřez Smetanovou Prodanou nevěstou. Orchestr hraje skvěle, naprosto spolehlivě a s chutí, je tam vše, co má být, vzájemná energie a celková spokojenost. Sólisté Tomáš Černý a Tereza Mátlová spojují své síly s Japonci, kteří operu skvěle doplnili, naprosto bravurně zvládli češtinu, byli připraveni," popsal atmosféru Jan Žemla.

"Co je ovšem brilantní - dětský baletní soubor, který je také součástí představení. Za mě nejzajímavější a nejemotivnější část. Zhruba 15 dětí ve věku od pěti do patnáci let, všechny pečlivě připraveny, choreografie bez chyb, krásné kostýmy i na zkoušce, čirá radost. Když vyběhly na pódium, všichni jsme začali okamžitě fotit a natáčet, včetně našich sólistů i členů orchestru, kteří zrovna nehráli. Musím říct, že se mnou vlastně málo co pohne, ale tohle byla síla..."

Foto: Radim Kolibík

Kanazawa je podle Jana Žemly hezké město, mnohem lidštější než Tokio. "Stihl jsem jen tradiční rybí trh a Galerii soudobého umění. Oboje vynikající."

Foto: Radim Kolibík

Jídlo je pestré, jak se sluší na Japonsko. "Zejména tržnice, kdy člověk může přímo ochutnat a zkusit co tam zrovna vidí. A spoustu toho, co vidíte, ani vlastně nemůžete identifikovat. Já jsem měl dnes obrovskou ústřici (pro ně to byla střední velikost) a sušenou chobotnici, kterou mně paní nahřála zapalovačem a podala mi," dodal Jan Žemla.

Sdílejte článek