Gastronomie
22/10/2023 Jaroslav Baďura

To je chuť Beskyd! Vyzkoušeli jsme degustační menu v Miuře

Foto: Jaroslav Baďura, fotografie v textu: Marie Baďurová

Brňák Michal Göth už deset let bačuje kuchyni designového hotelu Miura. A zatímco za golfem, wellness i kuchyní v Miuře jezdí v houfech hosté z Prahy, jiných koutů země i ze zahraničí, mnozí místní ještě špičkovou gastronomii v Čeladné neochutnali.

Naposledy jsme byli na degustační menu na Miuře v dobách, kdy ještě fungoval Grand Restaurant Festival Pavla Maurera. To už je pár let zpět, festival zahubil (nebo možná jen přerušil) covid, ale Michal Göth jede dál.

Degustační menu Chuť Beskyd je vlajkovou lodí jeho restaurace a my se vydali zjistit, co je pravdy na tom, že v sedmi chodech se skrývají esence chutí z beskydských chalup a lesů.

Pojďte se tedy s námi krok za krokem projít tříhodinovou procházkou pečlivě sestaveným menu, které Michal Göth se svým týmem v Čeladné připravuje.

Ještě před samotným startem se můžete naladit kousky čerstvého pečiva s domácí tvarohovou pomazánkou a máslem.

Pak už je na stole první ze sedmi perel menu jménem Kolínko - terina z vepřového kolínka a sušených rajčat, salát z marinované dýně a karotky. Je tak jemná a lahodná, jen s lehoučkou kyselostí, že nevěřícně koukáte na talíř, jestli opravdu jíte vepřové.

Jestli jste zasnění po posledním soustu teriny, pak vás Kyselica, druhý chod, razantně probudí ze sna a vrátí do drsných Beskyd. Krémová polévka s bystročickým zelím a příjemně slanými kousky kachního křídla probudí všechny vaše chuťové buňky omámené ještě z předchozího chodu. To je chuť Beskyd, říkáte si, jenže co bude v dalších pěti chodech?

Následuje Ryba - filet z lososovitého pstruha na grilu, slzovka, kvašák, jablečné máslo s kaviárem. Máte pochybnosti, jak ke pstruhovi půjde slzovka, obilnina původem z Asie? Funguje to spolu báječně, buďte bez obav. I takto mohou chutnat Beskydy!

Jenže teď je na řadě Křenovka - kynutý knedlík plněný uzeným jazykem s křenovou omáčkou. Snažíme se ovládat, ale vláčný a naducaný knedlíček s lahodným jazykem a jemnou, ale výraznou omáčkou, v nás zmizí tak rychle, že po sobě koukáme a zvažujeme, jstli si neobjednat ještě další. Tohle je rozhodně chuť Beskyd!

Jenže menu pokračuje, na řadu přichází jelení steak: dorůžova pečený jelení hřbet, limbovice, uzený pórek, pyré z kořenové zeleniny. Ne, tak tohle je už určitě ta chuť Beskyd! Maso je křehké a s nezaměnitelnou chutí zvěřiny dominuje spolu s výrazným pyré celému menu. Tohle byl vrchol celého degustačního odpoledne.

Následují kousky sýrů od místních farmářů, které na vynikající lahůdku povýší chuť marmelády z lilku, doufám, že nám jí vlídný šéfkuchař někdy skleničku přenechá.

O závěru menu jsme už hodně slyšeli, ale dosud neochutnali. Zlatý hřeb večera je kulatý, vláčný a sladký, přichází Göthův legendární knedlíček plněný mákem s krémem z mučenky. Šéfkuchař se jej údajně pokusil při sezonních úpravách menu odstranit a nahradit jiným dezertem, protesty hostů knedlíčka vždy vrátili zpět na menu.

A my jsme štamgastům vděční, smějem se od ucha k uchu s makovými zrníčky mezi zuby, koukáme se na golfisty, kteří se snaží ještě v zapadajícím slunci trefit tu správnou ránu a říkáme si, že tohle musíme zase někdy zopakovat.

Sdílejte článek