Gastronomie
01/05/2024 Petr Sobol

Vařil v pražské kavárně Savoy, teď baví v ostravských Konceptech. Z jeho buchtiček je hit

Foto: se souhlasem Konceptů

Ostravské Koncepty se nachází v bezprostřední blízkosti Masarykova náměstí. I když jsou na první pohled trochu ukryté, jejich návštěva se rozhodně vyplatí.

V Konceptech úřaduje Patrik Tomis. Ten dříve působil v kuchyni vyhlášené pražské kavárny Savoy, po návratu domů ale přijal nabídku, aby se stal tváří nově vznikajícího podniku v Ostravě.

Koncepty otevřely na konci roku 2022 dva společníci, kteří provozují přilehlý a vyhlášený barbershop Ambassador. Když hledali někoho, kdo se jim bude starat o nové bistro, plácli si právě s Patrikem. „Celé jsme si to tady udělali sami. Něco vzniklo i metodou pokus omyl, ale o to více je to osobité,“ rozhlédl se Patrik okolo. Interiér podniku se povedl, působí velmi příjemně a na hosty v něm „dýchá“ pozitivní atmosféra.

Když Tomis v Konceptech začínal, chtěl vařit jídla ve stylu kostky ve skluzu. Měl rád, když jídlo na talíři bylo tip ťop, aby bylo taky fotogenické. „Kluci mě ale krotili a já sám jsem pak přišel na to, že čím větší porci lidem dám, tím víc je to bude lákat. Ale samozřejmě je pro mě stále důležité, aby jídlo nejen skvěle chutnalo, ale taky krásně vypadalo,“ usmál se Patrik, jenž je v Konceptech šéfkuchařem.

Tomis v podniku tráví spoustu času. A zakládá si na tom, aby bylo vše domácí. Takže kromě „klasických“ jídel připravuje i vlastní pečivo, snídaňové hot dogy nebo sušenky ke kávě, zvládá i dezerty. „Mám rád, když hosté na talíři vidí, že je všechno od nás. Jsem tady sice každý den, ale s tím jsem do podnikání šel. Děláme to poctivě a mám velkou radost, že se nám to vrací,“ řekl Patrik.


Foto: se souhlasem Konceptů

Koncepty, na kterých chtěl podnik stavět, byly původně čtyři. Jedním z nich byly vodní dýmky, ty se ale příliš neosvědčily, a tak od nich v Konceptech ustoupili. Zůstaly tak snídaně, obědy a drinky. „Pořádáme taky různé akce s kapacitou do 30 lidí. Můžeme to tady celé zatáhnout a uzavřít, takže hosté mají naprosté soukromí,“ dodal Patrik Tomis.

Snídaně a brunche v Konceptech

V Konceptech každý den začínají snídaněmi, na nichž si v podniku zakládají. Hodně frčí snídaňové hot dogy, stejně jako vejce benedikt. „Dělám je se specifickou omáčkou, která není tak kyselkavá, ale spíše nasládlá. Chci, aby ji lidé mohli ochutnat i jinak a pak porovnat s konkurencí,“ vysvětlil Tomis. Na snídaně v bistru už si lidé zvykli, teď Koncepty zkusí i jejich rozvoz.


Foto: se souhlasem Konceptů

Nabídka snídaní je týdenní i stálá – stejně jako v případě hlavních jídel. „Vždy máme jednu polévku. Z hlavních jídel pak nějakou českou klasiku, asijské jídlo nebo něco pro vegetariány, a děláme i jedno sladké jídlo,“ upřesnil šéf podniku, který právě v těchto dnech připravuje nové stálé menu. Jeho součástí budou steaky, saláty i smažený sýr obalený v kukuřičných lupíncích. „Původně jsem se mu bránil, ale je to naše topovka, proto smažák dáváme i do stálé nabídky,“ řekl Patrik. A na své si přijdou i milovníci sladkého. „Jednou jsem pro zábavu udělal buchtičky se šodó, které měly obrovský úspěch. Lidé si o ně píšou, takže je budeme mít každý den. Místo klasiky ale budu dělat churros ve tvaru buchtiček,“ prozradil. Koncepty mají otevřeno i během víkendů, vždy od 9 do 14 hodin, a zaměřují se během nich na brunche.

Koncepty budou mít novou zahrádku

Stále známější ostravský podnik sousedí s barbershopem, z čehož plyne řada výhod. „Klienti často spojí svou návštěvu barbershopu i s námi, stejně tak u nás mohou „nechat“ své partnerky a děti. Pořád se však najdou i lidé, kteří si myslí, že jsme součástí barbershopu, a proto k nám nejdou,“ upozornil Patrik Tomis, jenž si práci v bistru užívá. Z hostů, kteří do Konceptů pravidelně chodí, se stali jeho přátelé, on se je zase na oplátku snaží neustále něčím překvapovat. „Mám to tady rád, v Ostravě jsem doma. Byl jsem v Praze, ale už by se mi nikam ven nechtělo – miluju totiž rázovitost místních lidí. Chci je svým jídlem bavit,“ prohlásil.

Na letní sezonu Koncepty otevřou novou zahrádku, plánů ale mají daleko víc. „Během Valentýna jsme u nás měli poprvé živou hudbu a bylo to moc příjemné. Určitě vymyslíme něco dalšího a budeme v tom pokračovat. Těšíme se taky na hokejový šampionát, během kterého to v Ostravě bude žít. Čekáme i hodně zahraničních hostů, takže si nejen pro ně určitě připravíme zase nějakou českou klasiku,“ uzavřel Patrik.

Foto: se souhlasem Konceptů
Sdílejte článek