Sport
04/01/2024 Václav Menšík

Zpátky do formy, kancelářská kryso! Díl čtvrtý: Jídlo je kámoš

Foto: Radim Kolibík, Magazín PATRIOT

Čtyřicítka na krku a okrasný tukový prstenec kolem pasu přinutily kancelářskou krysu ke koncepčnímu pohybu, a nakonec i k zamyšlení se nad stravovacími návyky.

Cvičil jsem v Levram Gymu už několik měsíců, cítil jsem se skvěle, z hlubin šatníku tahal starší a starší košile. I ty, o kterých jsem si myslel, že jsem z nich dávno nenávratně vyrostl, ale osobní váha ukazovala opak a okolo zpevněného pasu se pořád vinul tukový prstenec.

Tak jsem sklopil uši a poprosil trenérku a mentorku Terezu Masopustovu, aby mi krom tréninku pomohla i se stravou.

„Nebylo to jen o stravě, udělali jsme si analýzu pitného režimu, jídla i spánku. To vše ovlivňuje stav našeho těla,“ vysvětluje Tereza.

Analýza znamenala, že jsem si stáhl aplikaci s názvem Kalorické tabulky a pečlivě si začal zapisovat vše, co jím a piju. Stačil sotva týden, aby moje trenérka identifikovala hlavní dietní chyby.

„V podstatě jde o základní stavební kameny: jídlo, pitný režim a káva, spánek, stres, regenerace, přirozený pohyb a silový trénink. My jsme to v prvních měsících cíleně neřešili komplexně, aby tě to cvičení bavilo a abys k tomu postupně došel sám,“ prozradila mi Tereza, že vše bylo součástí dlouhodobého plánu.

Prostě si zkušeně počkala, až mě pohltí pravidelné cvičení a pak navrhla další kroky, které mi pomohou k funkčnímu tělu kancelářské krysy.

„Lidé málo jedí, a proto nehubnou, a to je i tvůj případ,“ řekla mi Tereza po prostudování mých zápisů. „Jenže já nemám hlad,“ oponoval jsem jí. A tak mi vysvětlila, že jsem neměl hlad, protože tělo si zvyklo na nízký příjem živin a když už získalo energii, ukládalo ji do tuků.

Ne že bych o vlastních dietních chybách úplně neměl tušení, ale vidět to takhle pohromadě v mobilu, to bylo drsné. Támhle kafíčko, ke kafíčku koláček. Po těžkém dni k večeři pivko, pak po dětech dojíst zbytek pribináčku a už se ty prázdné kalorie vezou.

„Ano, jedl jsi blbosti. Vánočku a ovocný džus k snídani, pivo po večeři nebo buchtičky s krémem po dětech,“ vyjmenovává moje klasické přešlapy Tereza.

Tak mi krom buchtiček se šodó zakázala i kafe! Z obvyklých 5 až 6 článků výběrového espressa se staly tři. První týdny v kanceláři byly krušné, ale teď už to zvládám bez nervozity a ruce se mi třesou jen když dostanu pořádně zabrat při silovém tréninku.

„No, a protože jsi jedl blbosti, chyběly ti bílkoviny a vláknina. Ale napravili jsme to. Vycházeli jsme z toho, co běžně jíš, a to jsme upravovali a doplnili, žádné brutální změny,“ shrnuje trenérka následující kroky.

A dodává: „Obecně bys při silovém tréninku měl přijímat zhruba 2 g bílkovin na kilogram hmotnosti. Tvůj jídelníček ukázal, že krom bílkovin ti chyběla vláknina, protože jíš málo zeleniny.“

Jak to tak čtu, jsem opravdu dokonalý příklad průměrné kancelářské krysy. Mou jedinou výhodou je, že kafe piju bez mléka a cukru a nemám závislost na čokoládě.

Levram Gym nabízí klientům samozřejmě řadu prověřených doplňků stravy, ale my jsme se s trenérkou dohodli, že všechny potřebné živiny se budu snažit získat z přirozené stravy. Já prostě věřím ve steak!

„Suplementaci a vitamíny doporučuji řešit až po výsledcích krevních testů. Ne na slepo,“ upozorňuje Terka.

„Nejsem zastáncem proteinových tyčinek, je v nich zbytečně moc chemie, ale kvalitní nativní syrovátkový protein třeba jako odměna po tréninku, to mohu doporučit a tady v Levramu máme z čeho vybírat,“ přidává své doporučení Tereza.

Na závěr musím přiznat, že s trenérkou už jsme si vybudovali velkou důvěru, ale stejně mi to nedalo a všechny ty rady jsem prohnal googlem. Strávil několik večerů na všemožných fitness fórech a stránkách populárních televizních výživových poradců, jen abych se utvrdil v tom, že mi v Levramu nelhali.

Ale pozor. Není to dieta! Opravdu je to mírná změna stravovacích návyků směrem ke zdravému přirozenému stravování. Ke svačině si tak místo koláčku dávám řecký jogurt s proteinovým mysli a borůvkami. Jím více vajec, hovězího masa i tvarůžků. Místo milované kulajdy si dám vývar a ke každému většímu jídlu poctivě konzumuju čerstvou zeleninu. Taky jsem objevil čekankový sirup, který je skvělý k doslazení tvarohu a dodá hromadu vlákniny. A ono to jde!

V restauraci preferuju lehčí jídla, hlavně pokud jde o přílohy, ale jinak nepohrdnu pořádným steakem nebo kusem kuřete. Úplně jako Arnold.

Sdílejte článek