Společnost
19/09/2017 Tomáš Svoboda

Kam na tankové pivo? V Ostravě otevřeli historicky první Kozlovnu

Z centra města na sídliště se postupně rozrůstá koncept pivovarských hospod s tankovým pivem. Nejčerstvějším důkazem budiž nová Kozlovna U Ježka, která byla v pondělí večer oficiálně otevřena v ostravské Hrabůvce.

Nový podnik láká na kombinaci kvalitního piva „jako z pivovaru“, gastronomie postavené na masových specialitách a příjemného interiéru s masivními dřevěnými stoly a dominantami v podobě sochy kozla nad výčepem a čtveřice nerezových pivních tanků.

Stylovou atmosféru dokresluje restaurační „minizoo“, ve které najdete dva opravdové kozlíky a bílého ježka. Za vznikem vůbec první ostravské Kozlovny stojí mistr výčepní Martin Sláma.

„Koncept, který jsme vídali jinde po republice, nás hodně oslovil, takže jsme se s přítelkyní rozhodli, že něco takového uděláme i v Ostravě,“ říká jeden ze spolumajitelů, podle kterého bylo klíčové najít správné místo a schopného provozovatele s odpovídajícím zázemím.

Proč padla nakonec volba na Hrabůvku? „Chtěli jsme vyzkoušet sídlištní restaurace, se kterými zatím nemáme tolik zkušeností. Hrabůvka je jedna z nejlidnatějších částí města, takže věřím, že lidé z okolí rádi zajdou na dobré tankové pivo,“ pokračuje Martin Sláma.

Výzvy, která spočívala v nasazení tankového Velkopopovického kozla do konzervativního ostravského prostředí, se nezalekl.

„Víme, že Radegast a Ostravar jsou tradiční značky. Vše se však odvíjí od síly a schopností našeho týmu, který pivu dává vše, co je třeba. Čerstvý a správně načepovaný Kozel tak u nás bude vždy chutnat mnohem lépe než jiná průměrně ošetřená piva,“ vysvětluje spoluzakladatel nové hospody.

Nabídku bude stavět nejen na kvalitním pivu, ale také na specialitách z vyzrálého masa z rodinného řeznictví Steinhauser. Budou to třeba hamburgery či obvyklé chuťovky jako tlačenka nebo utopenec. Vše s přípravou v otevřené kuchyni tak, aby zákazníci mohli vidět kuchařům pod ruce.

Novinkou je rozšíření klasického sortimentu o vína značky Fangalo, o která se stará podílník podniku a špičkový someliér Jan Ptáček. „Lidé si tak u nás budou moci vychutnat dobré pivo a víno, čímž do hospod přinášíme novou kulturu. Myslím si, že v Ostravě to trochu chybí,“ doplňuje Martin Sláma.

A jak vnímají otevření nového podniku zástupci samotného pivovaru?

„Jsme nadšení, že také v Ostravě máme hospodu, kde se čepuje pivo s tou nejlepší péčí. To, aby se někdo postaral o pivo tak, jako my v pivovaru, je moc důležité. Jedině tak to bude pro lidi pravý zážitek,“ myslí si sládek Velkopopovického kozla Vojtěch Homolka.

V ostravské Kozlovně bude vedle tradiční jedenáctky, která vyniká střední sladovou chutí, pravidelně na čepu nefiltrovaný Černý Kozel, dále plzeňský ležák, nealkoholický Birell a každý měsíc jiný speciál z pivovarské edice Volba sládků.

Vnitřní kapacita restaurace je 130 míst, avšak prostorná venkovní zahrada disponuje dalšími dvěma stovkami zastřešených míst a také dětským hřištěm.

Sdílejte článek