Gastronomie
15/01/2024 Petr Sobol

Klára v soutěži Peče celá země upekla slaný dort. Brynzou potěšila i Maršálka

Foto: Eva Koňaříková

České televize o víkendu vysílala druhý díl soutěže Peče celá země. Mezi nejlepšími je i čtyřiadvacetiletá Klára z Petrovic u Karviné, jejíž cestu soutěží Magazín PATRIOT pečlivě sleduje.

Ostrou premiéru už mají soutěžící za sebou, ve druhé epizodě se pak představilo jedenáct amatérských pekařů. „Myslím, že je jedno, kolikrát bych do stanu vstoupila, vždycky bych byla asi nervózní. Je ale pravda, že už jsem si po prvním díle na prostředí a kuchyň trochu zvykla, a tak jsem si to mohla užít daleko více než v díle prvním,“ řekla Klára pro patriotmagazin.cz.

Na začátek museli soutěžící upéct slaný dort. „Slaný dort jsem nikdy nepekla, takže to byla moje premiéra. Určitě vždycky raději upřednostním sladký dort, a to jak v pečení, tak v jeho konzumaci. Není to teda úplně můj šálek kávy, ale jsem ráda, že jsem si ho alespoň vyzkoušela,“ prozradila Klára, která do svého slaného dortu přidala brynzu nebo zakysanou smetanu. „Brynzu mám hrozně ráda, chtěla jsem do dortu zvolit výraznější chuť, proto jsem sáhla zrovna po ní. Ukázalo se, že pan Maršálek má brynzu taky v lásce, takže jsem byla ráda, že mu kombinace chutí přišla vhod,“ dodala.

Slaný dort se Kláře povedl a od porotce Maršálka dostala pochvalu. „Myslím, že slané dorty všem převážně chválil, což bylo super. Po kladném hodnocení od poroty se mi vždy ulevilo, do dalších výzev mi to dodalo energii,“ usmála se.


Foto: Eva Koňaříková

Další výzva byla extrémně náročná. Soutěžící museli během jedné hodiny upéct 12 cupcaků. „Za hodinu jsem asi ještě nikdy nic neupekla, natož v cizím prostředí a s receptem, který neznám. Bylo to náročné, ale zároveň mě to hrozně bavilo, protože to byla výzva a myslím, že se s tím všichni hezky poprali,“ uvedla Klára. Vzhledově se jí cupcaky povedly, podle Maršálka měla jen hutnější těsto. „Pan Maršálek ochutnává za sebou jedenáct hodně podobných cupcaků, někde rozdíl najít musí, a já jsem těsto asi míchala o trošku déle, než bylo nutné. V tom stresu člověk dělá věci, co by třeba doma udělal úplně jinak. Ale o tom vlastně technické výzvy jsou,“ prohlásila soutěžící z Petrovic u Karviné.

Posledním úkolem bylo chlebové umění. Jak se Klára svěřila, doma peče pečivo často, ovšem takzvaný bread art byl pořádnou výzvou. Kláře se chleba povedl, i když porotci pár výtek měli. „Myslím, že výtky od poroty šly hlavně ke vzhledu a pojetí výzvy, než k samotné chuti. Samozřejmě, že člověka vždycky zamrzí, když je s výsledkem spokojený a v hodnocení poroty se to nepromítne, je to ale soutěž. V časovém limitu a v mých silách bylo předvést to, co jsem v danou chvíli předvedla. Zpětně bych určitě udělala některé věci jinak, ale to jenom proto, že mám teď o trochu více zkušeností a vím, co se porotě líbilo a co ne,“ řekla Klára, která se v soutěži dostala už do nejlepší desítky. „Mou největší metou bylo nevypadnout ze soutěže jako první, což se mi povedlo. Každý další díl je něco, o čem se mi ani nesnilo,“ uzavřela.

Sdílejte článek