Sushi škola GóKaNá s Tomášem Polákem: Když můžete odložit hůlky
Magazín PATRIOT a šéf ostravského restaurantu GóKaNá, gastronom Tomáš Polák, připravili seriál, který čtenáře provede zákoutími umění sushi a japonské kuchyně vůbec.
"Zvláštním druhem sushi je gunkan maki. Jedná se o košíček nebo lodičku, kdy základ je rýže a je to velmi podobné jako u nigiri," říká Tomáš Polák.
Po vytvoření zmíněné lodičky nebo košíčku vezmeme řasu, kterou odstřihneme do proužku, kolem rýže řasu zatočíme a vznikne pak prostor, který můžeme naplnit," vysvětluje Tomáš Polák.
Čím se gunkan maki plní?
Náplní bývají různé saláty, kaviár, tataráky. Toto v Japonsku většinou dělají v tom případě, že když se například porcuje celý tuňák, zůstanou tak kousíčky masa, které jsou na páteři a podobně. Z tohoto se pak udělá tatarák, který je pak náplní do gunkan maki.
Předpokládám, že to není úplně častý druh sushi.
To máte pravdu. A když už si to někdo dá, tak si dávají většinou s velkými jikrami z lososa.
A s čím ještě?
Máme tady jednu specialitu, kterou je tatarák z chobotnice, a tu si u nás hosté hodně objednávají. Takže velké jikry a chobotnice jdou pak nejvíc na odbyt.
Hodně podobný typ sushi je temaki, je to tak?
Ano, je to sushi ve tvaru kornoutu, je to zase jiná technika zabalení.
V čem je tedy ještě rozdíl?
Tento druh sushi má vlastně stejný obsah jako maki – z hlediska surovin i velikosti. Japonci mají tento druh hodně rádi, protože si to vezmou jen tak do ruky a můžou při tom hrát například hazardní hry (směje se).
Takže se obvykle nejí hůlkami?
Je to vlastně sushi do ruky. Akorát se tento druh těžko namáčí do sójové omáčky, což by Čechovi mohlo vadit, ale Japoncům to naopak nevadí. Jde udělat samozřejmě verze mini kornoutku, to děláme třeba na různé cateringy.