Gastronomie
29/10/2023 Petr Sobol

Ze školy do vyhlášené cukrárny. Mladou cukrářku inspiruje Instagram

Foto: Vladimír Pryček/Magazín PATRIOT

I mistři cukráři museli někde začít. Na startu své kariéry je taky talentovaná Tereza Pastorková z Orlové, která peče v ostravské cukrárně Sladký časy.

Sladký časy jsou zavedenou cukrárnou v centru Ostravy. Své zákusky a dezerty tady připravuje tým zkušených cukrářek, mezi kterými sbírá zkušenosti i dvacetiletá Tereza Pastorková. „Je sice mladá, ale hodně šikovná. Rychle se učí a neustále se posouvá dopředu,“ řekla pro patriotmagazin.cz spolumajitelka cukrárny Petra Mandoková.

Terka se do Sladkých časů dostala docela náhodou. Máma jejího přítele šla jednou okolo a viděla, že v cukrárně hledají posily. Tereza váhala, nakonec se ale odhodlala a přijela se ukázat. „Zkusila jsem to a vzali mě. Teď už tady jsem přes rok. Jsem ráda, že to se mnou holky nevzdaly a zaučily mě,“ zavzpomínala.

Cukrářka z Orlové nastoupila do práce jen pár měsíců poté, co se úspěšně vyučila na střední škole. V ten moment se ale musela všechno učit znovu. „Každý, kdo vyjde ze školy, si myslí, že toho umí hodně. Ale neumíme nic. Já jsem sice měla od prváku štěstí, že jsem byla na praxi v cukrárně, spousta spolužaček byla ale v pekárnách nebo obchodech. Jenže k závěrečným zkouškám potřebujeme cukrařinu, ne pekařinu. A do života pak potřebujeme co nejvíc praxe,“ řekla.

Terka se učila cukrářkou zrovna v době, kdy ve světě řádil koronavirus. Během distanční výuky tak pekla zákusky doma a pak posílala učitelům fotky toho, co zvládla. Pak už bylo na učitelích, aby poznali, kdo pekl, a kdo stáhl jen nějakou fotku z internetu. „Já jsem však všechno dělala poctivě. Pokud člověk chce, tak se to naučí. Je velká škoda, že spousta lidí jde na cukrařinu jen proto, aby měli výuční list. Podle mě je to totiž krásný obor, ve kterém se dá krásně vyjádřit fantazie,“ pokračovala mladá cukrářka.

Školy studenty učí dělat žloutkové krémy z prášku nebo šlehačku se ztužovačem. „My ale děláme všechno čerstvé. Ve škole jsem se sice něco naučila, tady je ale všechno úplně jinak. Navíc každá cukrárna má svůj provoz a své recepty, to se dá naučit jedině praxí,“ dodala.

Ve Sladkých časech má za sebou první rok. Během toho jí hodně pomohly starší kolegyně, ovšem když je potřeba, tak taky ona pomůže jim. „Některé věci děláme každý den, už automaticky. Jiné ale méně často a něco jen výjimečně. Každý si proto potřebuje někdy něco připomenout,“ usmála se Terka.

Jsou zákusky, jako například karamelový větrník, které musí být ve vitríně každý den. Přesto cukrářky vymýšlí stále nové recepty, a proto i Terka listuje ve francouzské kuchařce plné zajímavých cukrářských inspirací. A několik svých receptů už do cukrárny přinesla. U jednoho z nich dokonce vymýšleli ve „Sladkých“ název tak dlouho, až jim pomohla umělá inteligence.

Terku bavilo pečení už jako malou. Doma pekla se svou mámou a když má čas, tak peče doma dodnes. Inspiraci hledá kromě kuchařek i na Instagramu a neustále se snaží zlepšovat. „Cukrařina mě baví. Největší radost mám z toho, když vidím, že to, co vytvořím, lidem chutná,“ uzavřela.

Foto: Vladimír Pryček/Magazín PATRIOT
Sdílejte článek