Bistropen. Má smysl štrachat se za flákotou na kraj Ostravy?
Kde si dát dobré jídlo a kterému podniku se obloukem vyhnout? Jsme milovníci dobrého jídla, píšeme o restauracích, jak nám zobák narostl. Fandíme šílencům, kteří věří, že se provozováním restaurace mohou uživit, ale štve nás, když někde hostu nedají to, co si zaplatí. Jsme NEKOREKTNÍ KOLIBA!
Postavil si hospodu na návsi, ale chodili mu tam lidi… Ostravský podnik Bistropen má opačný problém: Pod Landekem, kde byl poměrně nedávno otevřen, to zrovna davy lidí nehučí…
Historky o tom, jak někoho při normální chůzi po chodníku vccucla hospoda – a proto přišel pozdě domů – se v Bistropenu stávají realitou. Podtlak způsobený odsavači par v kuchyni způsobí, alespoň při naší návštěvě, že vám dveře málem utrhnou rameno a smýknou s vámi dovnitř…
A je to smýknutí vskutku šťastné, protože se proberete v podniku, jakých v Ostravě moc není. Jednoduché uspořádání, industriální beton propojený se zajímavými obrazy na stěnách, jednoduché stoly i židle ve stylu „každá ves jiný pes“, a kuchyň, do které při čekání na jídlo vidíte, dávají Bistropenu velmi příjemný ráz.
Po několika prohozených větách s příjemnou servírkou začínáme polévkou, která tady není stálá, ale mění se dle denní nabídky. Celerový krém se povedl, zelenina má jemnou chuť a vynikající jsou křupavé lupínky z batátů – tohle je skvělá vychytávka! Bez mučení přiznáváme, že jsme původ lupínků sami nerozpoznali, takže nám ji musela prozradit právě zmíněná servírka.
Předkrmy nabo malá jídla, chcete li, tady mají vskutku pestré, objednáváme si hned tři a začínáme s kachními rilletes – což jsou trhaná kachní stehna, cibulka, nakládané hořčičné semínko a grilovaný chléb.
Rilletky nemají chybu, jsou akorát kořeněné a vláčné, takže stačí je jen namazat na opékaný chléb… Člověk má skoro chuť spořádat předkrmu co nejvíc, ale musíme se krotit, čekají nás další chody.
Následují hovězí krokety – trhané hovězí maso obalené ve strouhance – a majonéza z pečených paprik. Kuchař by měl krokety po smažení vysušit od oleje, nemůžeme se zbavit pocitu, že ho je ve obalu kroket příliš.
Jednu kroketu tedy rozebereme, odstraníme strouhanku a pokus nám dává za pravdu: maso je vláčné a chutné, celkový dojem malinko kazí právě napuštěná stouhanka.
Pečený ovčí sýr v těstě s medem je naprostá pecka – spojení chutí sýra s medem a křehkým těstem je jednoduše geniální, tohle doporučujeme!
Jako hlavní jídlo si objednáváme hovězí steak z vysokého roštěnce a miniburgery.
Ne všechno se v kuchyni vždy vydaří a my máme tu smůlu, že se to týká toho nejdražšího, co si dnes dáme. Je to hovězí steak z vysokého roštěnce Brasil, batátové pyré, pečená zelenina.
Jídlo za 380 korun by mělo být zlatou tečkou dne, jenže není. Maso je přepečené a tuhé. I zelenina je tuhá a ani způsob servírování na talíř nás zrovna do extáze neuvrhnul…
Mrzí nás to, ale protože jsou restaurace náš druhý domov, víme, že se to může stát. Nemělo by, ale může. Ostatně předchozí chody nám jasně ukázaly, že tady kuchaři umí…
Miniburgery s hranolkami jako hlavní jídlo se salátkem kim-chi dojem napravují.
„Na kim-chi jsem dosud jezdil až do Brna, ale už nebudu, tady je salátek skvělý,“ libuje si člen týmu NEKOREKTNÍ KOLIBY.
Maso je vláčné a chutné, bulky taky, hranolky bez chyby.
Má tedy smysl štrachat se za flákotou na kraj Ostravy? No jestli! Jen aby místnímu týmu snaha o pestrost a kvalitu vydržela, protože hospoda bez lidí vyhovuje snad jen hostinskému ze hry Divadla Járy Cimrmana.
NEKOREKTNÍ KOLIBA
Více o seriálu NEKOREKTNÍ KOLIBA si můžete přečíst zde.
Minule jsme navštívili Radegastovnu.