Nejnovější zprávy: Slovenská strela se během zkušební jízdy poškodila. Týden bude mimo muzeum Armin Van Buuren: Co jsem zažil v Ostravě, bylo neuvěřitelné!

Gastronomie

COKAFE dále roste a rozšiřuje tým. Chcete se připojit?

​Koncept COKAFE má už v Ostravě tři kavárny a čtvrtou v Ostravici. Další mají v budoucnu přibývat a vedení společnosti rozšiřuje tým.

Foto: Kristýna Kanderová

"Praxi v gastronomii vítáme, především proto, že už takový člověk trošku tuší, do čeho jde, ale podmínkou vyloženě není," říká za COKAFE Kristýna Kanderová.

Jak se vám daří v těchto nelehkých dobách hledat nové kvalitní zaměstnance?
Lehké to není. Nerada cokoliv házím na univerzální omluvu jménem covid, nicméně několik vln, kdy jsme ze dne na den zavírali, otvírali, pak zase zavírali atd., nás logicky poznamenalo. O to víc, že jsme po otevření z ničeho nic během pár týdnů dosáhli historicky nejlepších tržeb. Před covidem jsme měli na kavárnách stabilní týmy, do kterých sem tam vstoupil nováček, teď je situace spíše opačná, což je pochopitelně znát. Když k tomu připočítáte odsun lidí z gastra, jako další z důsledků covidu, asi si každý lehce spočítá, že nábor, zaučování a obecně práce s lidmi je teď pro nás asi největší výzvou.

Které pozice potřebujete obsadit a kolik lidí celkem hledáte?
Hledáme v podstatě napříč našimi kavárnami - milou a rychlou obsluhu, zkušené baristy i lidi do kuchyně s láskou k dobrému jídlu. Momentálně především takové, kteří se nebojí větších, rušných provozů, těší se na léto a letní akce a neodjedou na polovinu prázdnin do světa. V cukrárně, pekárně i pražírně už máme situaci stabilní.

Musí mít zájemce o práci u vás praxi nebo jej zaučíte?
Praxi v gastronomii vítáme, především proto, že už takový člověk trošku tuší, do čeho jde, ale podmínkou vyloženě není. Baristy, obsluhu i kuchaře si umíme zaučit. U potenciálních zaměstnanců na place ceníme vztah ke kávě, zvlášť u baristů je potřeba, aby hodně ochutnávali a dokázali si za kvalitou vydávaného espressa stát. V kuchyni je pro nás zase zásadní vztah k vaření a kvalitní surovině. Nejsme restaurace, naše kuchyně jsou spíš jednoduchého charakteru postavené právě na kvalitě a čerstvosti, proto i práce u nás v kuchyni není úplně klasická kuchařina a není potřeba mít zkušenosti s přípravou stovek porcí svíčkových.

Proč by měli lidé, kteří práci hledají, jít právě k vám?
Protože nás baví to, co děláme a chceme, ať to baví nejen naše hosty, ale i zaměstnance. V tom vidíme cestu. Po covidu je to větší výzva než kdy dřív, ale věříme, že jí ustojíme a dál se nám bude dařit budovat tým lidí, kteří chtějí být součástí rozvoje gastra v Ostravě, kteří se ztotožní s tím co, proč a jak děláme a vzájemně si pomůžeme ke spokojenosti.

Nabízíte kromě zajímavé práce v rostoucí firmě i nějaké benefity?
Určitě ano, ať už jde o zaměstnaneckou slevu na produkty a možnost pohostit se slevou i své přátele a rodinu nebo o podporu pohybu v podobě multisport karet a slev na lekce jógy. U zaměstnanců se snažíme posilovat i finanční gramotnost a přispíváme na penzijní nebo investiční životní pojištění.