Gastronomie
03/08/2020 Jan Valtr

​Fish and chips jako v Anglii. Bistro Ryba do ruky zve na rybí speciality

V novém ostravském bistru si pochutnají milovníci sladkovodních i mořských ryb.

Bistro Ryba do ruky funguje v ostravské ulici Čs. legií už od loňského podzimu. Ve zkušebním provozu vařilo rybí polévky a čekalo na dodavatele ryb a dovybavení kuchyně.

Slavnostní otevření si majitelé naplánovali trochu nešťastně – dva týdny předtím, než musela všechna restaurační nařízení zavřít kvůli koronaviru. „V mezidobí jsme vařili zadarmo bezpečnostním složkám,“ popisuje provozní Lada Škurlová.

Spolu s kolegy má velké plány – vytvořit stejnojmennou síť rybích bister a food trucků s rychlým občerstvením. „Nejprve na Moravě a potom se chceme rozšiřovat dál, i když to už je samozřejmě hudba budoucnosti,“ uvádí Škurlová.

Podobný koncept podle provozovatelů v českých městech chybí. I kvůli tomu nejsou Češi zvyklí jíst ryby tak často jako zbytek Evropy.

Zatímco v Evropské unii spotřebuje jeden obyvatel průměrně patnáct kilogramů ryb ročně, český průměr se pohybuje mezi pěti a šesti kily. „Přitom doporučení odborníků je opravdu konzumovat zhruba těch šestnáct kil ryb ročně,“ doplňuje Škurlová.

Nabídka bistra zahrnuje jak sladkovodní, tak mořské ryby. Nejoblíbenější je anglické fish and chips, tedy treska smažená v těstíčku s hranolky. Místní specialitou jsou rybí burgery a polévky.

Návštěvníci si mohou pochutnat na maďarském halászlé, rybí po indicku se zázvorem, ale i tradiční variantě známé ze štědrovečerní tabule. Pokud ji hosté doplní o kapří smaženky, mohou si Vánoce užít kdykoliv.

Stálou nabídku doplňují rybí lahůdky, které připravuje výrobna v zázemí provozovny. Ta poskytuje zaměstnání sociálně znevýhodněným lidem. „Chceme jim dát šanci. Někteří zaměstnavatelé se toho možná bojí, ale já jsem s našimi pracovníky moc spokojená,“ říká provozní bistra.

Ke čtyřem pracovníkům s postižením ve výrobně se má postupně přidat třicet dalších, kteří budou zajišťovat chod stánků a nových poboček.

Ačkoliv název Ryba do ruky odkazuje na nákup s sebou, uvnitř podniku je i několik stolů a pult „na stojáka“. Provozovnu v centru Ostravy navíc doplňuje pojízdný food truck. Momentálně kotví v odpočinkové zóně Parkáč u nákupního centra Futurum.

Bistro Ryba do ruky je otevřené každý všední den od 10 do 18 hodin. Lidé si mohou objednat také dovoz přes službu Dáme jídlo nebo si zakoupit vouchery na Slevomatu.

Sdílejte článek