Gastronomie
21/09/2022 Petr Broulík

Kousek Korsiky v Porubě. La Corse nabízí koktejly i korsické pivo

Spousta Porubanů už nějakou dobu dobře zná Spirit & Cocktail Bar na výstavní porubské Hlavní třídě, který nese název La Corse. Ten své hosty fotografiemi na stěnách podniku odkazuje na možná nejkrásnější část Francie, ostrov Korsika.

La Corse vznikl nejdříve na Stodolní ulici, ale před čtyřmi lety se jeho majitelé přemístili do Poruby. Tam ve spodnější části Hlavní třídy otevřeli svůj nový podnik. Poblíž průjezdu na Nálepkovo náměstí, a v místech, kde fungují další podniky, mexická restaurace El Amigo Muerto a irish restaurant Rusty Bell Pub.

Porubu má Roman Šeliga, takzvaný bartenter podniku La Corse, rád už od školních let, kdy v ní chodil do školy. „Poruba je prostě zelená. Navíc je to nejpěknější a nejlidnatější čtvrť Ostravy. No a pak jsou tu vzpomínky. Chodil jsem na jednu ze základek na někdejší Fučíkově ulici a z dětství tady znám všechny dvory kolem Leninky a kina Dukla. Hlavní třída je vlastně takové ostravské Champs-Elysées a mám tu spoustu kamarádů,“ říká bartender baru La Corse Roman Šeliga.

Přáli si vždy podnik v Porubě, ale netuctový

Jeho snem bylo po vystudování gastronomické školy a následné desetileté praxe mít vlastní podnik. Dalších deset let dělal provozního hotelu a v restauracích. Po zkušenostech v různých podnicích se Roman Šeliga se svou sestrou Silvii Šeligovou rozhodli udělat „se pro sebe“ a v roce 2014 měli zájem o restauraci Centrum na Alšově náměstí v Porubě.

Třikrát to nevyšlo. A tak zamířili do areálu Stodolní ulice. Tam otevřeli svůj podnik ve Škroupově ulici, ale časem jim začalo vadit, že Stodolní navštěvují stále mladší a hlavně nevychované ročníky. Rozhodli se tedy po čtyřech a půl letech přestěhovat cocktail bar La Corse do Poruby.

„Sestra celých jedenáct let pracovala na Korsice v podobných podnicích a můj nastávající francouzský švagr šestnáct let. Tak jsme se nechali trochu inspirovat a rozhodli se otevřít u nás podnik s korsickým pivem a koktejly, které mají tradici, a které vymysleli uznávaní mistři patřící mezi kapacity v oboru,“ říká Roman Šeliga.

Dejte si koktejly a drinky mistrů ze světa barmanů

Poté ukazuje na knihovničku literatury o koktejlech, která je na stěně jedné části podniku. „Tady je další studnice receptů na koktejly mistrů barmanů, které často získaly různá ocenění na barmanských soutěžích. Také odsud čerpáme inspiraci, ale připravujeme i vlastní koktejly, s kterými jsem se třeba účastnil různých soutěží,“ říká bartender.

A jmenuje některé takzvané long drinky šéfa podniku – třeba Biére de la Jameson – na irské whisky s kaštanovým sirupem a pivem, N&B Tonic – cocktail se kterým se bar La Corse před čtyřmi lety otvíral v Porubě po přesunutí z oblasti Stodolní ulice, nebo River No. 10.

S některými vlastními koktejly vyhrál barmanské soutěže

Roman Šeliga poznal koktejly proslulých barmanů a mistrů i díky tomu, že byl členem barmanské asociace. Jezdil i jako komisař na barmanské soutěže. „Tam všude se potkáváte s barmany, kteří v barmanském světě něco dokázali, jsou často mistři v technice či mistři světa v koktejlech. Třeba Karel Zaplač, Karel Mayer nebo Jaroslav Labounek. Od těch jsem časem i nějaké recepty na koktejly získal,“ říká bartender Spirit & Cocktail baru La Corse na porubské Hlavní třídě.

„S některými jsem se dostal do semifinálového nebo finálového kola soutěže. S jedním svým koktejlem 1 ½ BM jsem vyhrál soutěž profesionálních barmanů v míchání koktejlů Rudolf Jelínek Cup a jel jsem díky tomu do Itálie podívat se na podnik Fernet Branca. Spousta barmanů dělá vlastní koktejly, protože pak jejich podnik nabízí něco, co jinde nemají,“ usmívá se Roman Šeliga.

Za barem míchá drinky sám i se svou sestrou

Hosté podniku oba barmany La Corse dnes dobře znají, protože Roman Šeliga i se se svou sestrou střídá každý den u baru. A někteří obyvatelé Poruby už patří mezi věrné štamgasty podniku, který nabízí nejen z Korsiky dovážené kaštanové pivo Pietra, ale třeba i aperitiv Cap Corse a myrtový likér.

Jak Roman Šeliga přitom říká, Spirit & Cocktail Bar La Corse není žádný podnik pro vyvolené. „Mně je jedno, jestli sem přijde nějaká ostravská celebrita nebo třeba zedník. Ke každému se chovám stejně, žádné rozdíly neděláme,“ usmívá se.

Přízeň lidí oceňoval zejména za covidové pandemie, která přišla v době, kdy podnik neměl ještě ani dva roky. „Ta nás opravdu zasáhla. Museli jsme se snažit vydělat na nájemné, tak jsme v prvních dnech dali do vchodu sud, potom jsme otevřeli výdejní okno. Neměli jsme ani jeden den zavřeno, abychom na nájem vydělali. Tehdy šly hlavně jednoduché koktejly do kelímku, káva a pivo,“ vzpomíná na kruté doby zákazů.

„Díky“ pandemii získali kuchaře, dnes dělají pizzu

V té krizové pandemické době však skončil jeden ze sousedních podniků a jeho kuchař přešel do baru La Corse. „Začali jsme od té doby nabízet pizzu a speciality. A začali jsme dělat rozvoz jídla. Museli jsme samozřejmě v té krizové době, kdy byl podnik de facto zavřený, koupit pec na pizzu, stojan a další inventář k ní. Takže jsme museli vlastně v té nejhorší době investovat,“ vzpomíná Roman Šeliga.

Je rád, že se do jejich podniku hosté a štamgasti po pandemii vrátili. Pizza a speciality šéfkuchaře dnes patří ke stálé nabídce podniku La Corse, stejně jako čepované pivo, ač to v cocktail barech nebývá obvyklé.

„Protože však Poruba patří stejně jako celá Ostrava do pivního kraje České republiky, tak pivo i čepujeme. Mám kamarády v Kopřivnici a v Třinci, kteří také provozují podobné cocktail bary, a čepují také pivo. Musíte se přizpůsobit pivnímu národu,“ usmívá se.

Korsické pivo někdy posílá až na konec Čech

Přesto boduje také s dováženým korsickým lahvovým pivem Pietra. „Stává se mi pravidelně třeba před Vánocemi, že mi volají lidi, kteří byli na Korsice na dovolené třeba na kole a že by rádi dali pod stromeček partnerce nebo partnerovi korsické pivo. Takže se mi stane, že občas posílám láhve Pietry až někam do jižních Čech,“ usmívá se Roman Šeliga.

Spirit & Cocktail Bar La Corse také nabízí další pochutiny, které se běžně v ostravských provozovnách nevidí. „Vozíme z Korsiky a Francie vína, piva, paštiky, masa,“ vypočítává bartender.

Hodně jim pomáhá v sezóně terasa před podnikem, která původně před barem nebyla. Rostla tu na jejím místě obrovská Hlohyně šarlátová, prostě ostravsky velký „křak“. „Lidi na nás neviděli. Nakonec nám ty keře vysekali a postavili terasu, což byl konec června 2019,“ vzpomíná.

Splnil se mu sen, bar má velkou terasu

Dnes je terasa velmi populární. „V centru Ostravy jsme měli miniterasu, ale vždy jsme si přáli mít terasu opravdu velkou. To se mám splnilo. Lidi si na naši terasu zvykli a začali chodit pravidelně. Když je pěkně, tak se sem lidé doslova nahrnou. Každý má žízeň, chce se rychle napít, chce studené nápoje, tedy pivo nebo dlouhé koktejly. Gin toniky jedou prakticky pořád,“ popisuje.

Přestože kolem jejich podniku je pár dalších, nevadí jim. „Na Stodolní nás bylo šedesát a nikdo nikomu nevadil, tady kolem nás je každý podnik trochu jiný. Jeden má obrovský výběr alkoholu a dělají tam steaky a denní menu, mexická restaurace je založená na tequillách a fazolích a my děláme pizzu a koktejly a jsme bar. Nijak si nevadíme, navíc my neděláme meníčka a nejsme klasická restaurace, takže otevíráme až od dvou hodin odpoledne. Tak si ani s jídlem přes poledne nekonkurujeme,“ říká bartender Spirit & Cocktail baru La Corse.

Z jídel v jejich podniku bodují křídla a žebra, ale když chce někdo něco malého, tak má úspěch Rillettes de Conneré, což je paštika podle francouzské receptury ukončená sádlem s vínem. „Lidé u nás to moc neznají a hodně si to dávají,“ říká Roman Šeliga.

V půli října bude míchat koktejly francouzská barmanka

Spirit & Cocktail bar La Corse také občas pořádá exkluzivní akce, na nichž hosté podniku mohou vidět „v akci“ světové barmany. Například v pátek 14. října bude od 19 hodin za pultem baru stát francouzská barmanka a ambasadorka rumu Millonario z Peru Maria El Hanafi.

„Bude z něj míchat nějakých pět šest koktejlů a ten večer bude patřit jen těmto jejím koktejlům. Maria El Hanafi pracuje v pařížském luxusním baru a my jsme rádi, že se nám podařilo sem do Poruby takovou personu dostat,“ říká bartender Spirit & Cocktail Baru La Corse Roman Šeliga.

Sdílejte článek