Nejnovější zprávy: Petra Kvitová se ve Fulneku dočkala kavárny. Má wimbledonský dort i originální název Poruba se letos podruhé představí doma. Ve středu přivítá rozjetou Třebíč

Gastronomie

Jacob’s Donuts mají novou pobočku v Porubě. Další dvě menší ale zavřou

V Ostravě před časem otevřela nová pobočka sladkých koblih od Jacob’s Donuts. Sídlí na Hlavní třídě v Porubě.

Foto: se souhlasem Jacob's Donuts

Jacob’s Donuts už mají pobočku v centru Ostravy, ke které v polovině července přidali další v Porubě. „V Ostravě máme hodně zákazníků, a tak jsme se rozhodli, že naši značku zase rozšíříme,“ řekl pro patriotmagazin.cz zakladatel oblíbené donuterie Jakub Siwek.

Lidé si pobočku v Porubě, která je otevřena ve všední dny od 9 do 18 hodin a v soboty od 9 do 16 hodin, rychle oblíbili. „Jsme rádi, že si nás zákazníci našli. Objevili nás i lidé, kteří nás dosud neznali. Třeba mamky s kočárky, které chodí okolo,“ usmál se.

Během prázdnin se donuty prodávaly jako na houpačce. Někdy o ně byl velký zájem, jindy, především v teplých dnech, na ně zase lidé neměli chuť. „V Porubě se snažíme mít v nabídce dvanáct donutů, ovšem když bylo teplo, tak jsme jich měli třeba jen devět,“ přiblížil fungování provozu Jakub, který věří, že by se na Hlavní třídě mohlo prodávat okolo stovky donutů denně.

Jakub Siwek donuty sám připravuje. Taky vymýšlí nové příchutě a řídí celý provoz. Ještě nedávno pekl v Opavě, z té se ale přesunul do Poruby, což celému konceptu hodně pomohlo. „Zkvalitnili jsme proces výroby a zlepšili kvalitu produktů,“ těší jej.

Současná doba, kterou provází zdražování a nejistota, jej však přiměla udělat ještě jedno rozhodnutí. Dvě pobočky Jacob’s Donuts, které sídlí v Karviné a Havířově, se uzavřou.

„Ekonomická situace je nejistá. Vzhledem k rostoucím cenám energií a inflaci musíme změnit koncept a redukovat některé pobočky, abychom se mohli soustředit na zkvalitnění služeb v Ostravě. Ta je pro nás klíčová,“ vysvětluje. „Díky tomu budeme mít daleko více času dělat více druhů donutů a doplňovat je v průběhu dne. Čas, který ušetříme tím, že vynecháme výrobu do menších měst, můžeme investovat do sortimentu pro Ostravu. Ten může být více pestrý,“ dodal.

Do nabídky ostravských poboček by měla přibýt i kvalitní káva. „Nemůžeme konkurovat třeba COKAFE, s nimi prohrajeme. Musíme jít spíše cestou Starbucks, zkrátka jiným směrem. Klíčová je pro nás velikost kávy,“ plánuje Jakub Siwek, který už dostal několik nabídek, aby své donuty dodával i do jiných provozů. Všechny je ale smetl ze stolu. „Snažíme se držet unikátnost. Neděláme nic, co by narušilo náš koncept,“ upřesnil.

Jedna změna se ale plánuje. Pobočky Jacob’s Donuts zatím nenabízejí místo k sezení, v budoucnu by ale mohlo být posezení v centru Ostravy, pokud se k tomu tedy povede najít vhodné prostory. „Je to něco, k čemu se docela upínáme. Ale musíme být ostražití, situace na trhu je složitá,“ dodal Siwek.

Fotogalerie

Autor: se souhlasem Jacob's Donuts