Gastronomie
22/01/2024 Jaroslav Baďura

Kuchař na grilu: Kdybych nevařil, byl bych kardiochirurg, říká Ondřej z Beskydského pivovárku

Foto: Vladimír Pryček/Magazín PATRIOT

Dvaatřicetiletý Ondřej Konya šest let vařil v londýnské luxusní restauraci Aqua shard, poté strávil tři roky v kuchyni jednoho beskydského butikového hotelu, nyní zakotvil jako šéfkuchař Beskydského pivovárku v Ostravici.

Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídal Ondřej Konya z Beskydského pivovárku.

První jídlo, které jsem uvařil?

Když zavzpomínám, bylo to asi vepřo, knedlo, zelo podle receptu mé maminky, se kterou jsem tehdy poprvé vařil společně.

Co jsem jako dítě nesnášel?

Jako dítě jsem snědl všechno, ale co mi nejvíc utkvělo v hlavě, jsou asi fazolky na smetaně a školní jídelna.

Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu?

Na halušky s bryndzou od maminky.

Jaké jídlo jsem poprvé uvařil v restauraci?

Na toto si opravdu nevzpomínám, asi mě zezačátku pustili jen k čištění brambor.

Povedlo se?

Ano!

Mým kuchařským vzorem je:

Nemám žádné kuchařské vzory. Spíš se nechávám známými šéfkuchaři inspirovat.

Z českých kuchařů mě inspiruje:

Radek Kašpárek.

Kdybych měl vlastní restauraci, jmenovala by se:

Nad touto otázkou jsem nikdy nepřemýšlel.

Vařil bych v ní:

Určitě ano!

Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo:

V kuchyni se toho nepovede hodně, zvlášť když zkoušíte nové menu. Naposledy jsem ale spálil briošky.

V kuchyni jsem mistr na...

Blbosti.

Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví...

Asi jako každého kuchaře večerní úklid.

Nejhorší hláška hosta je...

Vývar je moc silný a omáčka moc smetanová.

Česká, italská nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná?

Česká klasika a asijská kuchyně.

Co jako Češi v kuchyni neumíme?

Asi mořské plody, když nejsou u nás moc dostupné.

Je práce šéfkuchaře na celý život?

Zaleží hodně na týmu, jaký si to uděláš, takový to máš.

Co host či obecně člověk, který dosud nevařil, nikdy nepochopí?

Kdo si tím neprošel, tak neví, co to vše obnáší…

Moje kuchyně po celodenním vaření vypadá jako...

Jako po výbuchu.

Netroufl bych si uvařit:

Můj Kryptonit je pečení a cukrařina.

Co si dám, když jdu na jídlo někam do restaurace?

Asi zaleží na lokalitě a dané chvíli.

Nejlepší jídlo, jaké jsem dosud jedl, bylo...

Neumím říct, ale spíše obecně zážitek návštěvy michelinské restaurace.

Když nepočítám naši restauraci, tak nejvíce mi chutná ...

Jsem na sushi, takže převařená rýže a syrová ryba.

Kanec se šípkovou nebo se zelím?

Jasná šípková.

Kdybych nebyl kuchařem, byl bych...

Nevím, asi kardiochirurg.

Sladká tečka musí být:

Čokoláda v jakékoliv formě.

Sdílejte článek