Gastronomie
30/09/2022 Petr Broulík

LaPeCo baví Ostravu. Restaurace nabízí také vyladěný catering

​Už tři roky provozuje Belgičan David Girten svůj podnik La Petite Conversation (Lapeco) na nové adrese v Tyršově ulici v samém centru Ostravy.

A přestože ho mnozí varovali, že je místo tak trochu zakleté, jeho dnes už pověstné a oblíbené restauraci se zde daří. Svědčí o tom i diář plný rezervací a spousta stálých zákazníků. Ba co více, sympatický David se s nástupem podzimu rozhodl soustředit také na cateringy.

„Cateringy připravujeme pro různé události. Mnoho našich zákazníků si objednává občerstvení na pracovní meeting, rodinnou oslavu, večírek nebo na svatbu,” říká Belgičan David a dodává, že fantazii se meze v jeho podniku nekladou. „Vždy se se zákazníky domlouváme individuálně, nabídky sestavujeme na míru,” ujišťuje a upozorňuje, že klade velký důraz na kvalitní a čerstvé suroviny.

Foto: se souhlasem La Petite Conversation

Chutné občerstvení bez starostí

Formou cateringu jsou v La Petite Conversation schopni připravit občerstvení jak pro menší, tak pro početnější skupiny, a to v místě, které si klienti vyberou. „Snažíme se při přípravě cateringu vyjít zákazníkům maximálně vstříc a rádi bychom co nejvíce přenesli atmosféru naší restaurace do míst, kde se akce konají. Prostě chceme, aby byl náš přístup osobní a zákazníkovi tak organizaci co nejvíce usnadnit,” říká Barbora Břusková z La Petite Conversation.

Restauraci lze s objednávkou cateringu oslovit přes webové stránky, prostřednictvím sociálních sítí, telefonicky i osobně. Lapeco poté domluvené občerstvení připraví a zákazník si ho buď vyzvedne v restauraci sám, nebo si častěji nechá catering dopravit na určené místo.

„Tam vše nachystáme, nadekorujeme. Vždy se snažíme, aby občerstvení povedeně vypadalo, proto nepoužíváme žádné plastové tácky, ale naše nádobí. Poté buď na místě zůstáváme a pomáháme se servisem nebo odjíždíme a vracíme se až pro použité nádobí,” vysvětluje Barbora Břusková.

Catering v různých variacích

Například před pár dny David zajišťoval menší catering pro technologickou společnost. „Zavolali den předem, že potřebují pro návštěvu klienta z Brazílie luxusní oběd. Bylo to sice na poslední chvíli, ale rádi jsme vyšli vstříc. Připravili jsme tři druhy hlavních chodů do vodních lázní, dva různé saláty, malé plněné bagety, dezerty i BIO džusy. A samozřejmě jsme zapůjčili veškeré příslušenství,” vyjmenovává David.

„Nebo jsme taky v minulém týdnu realizovali catering pro sto osob při příležitosti otevření nového působiště místních novin,” vzpomíná a dodává, že možností je nespočet. Zaměstnance Lapeco právě tato různorodost baví. Lze se domluvit i na vegetariánském občerstvení nebo třeba na jídle bez lepku či laktózy. „Umíme snídaně, brunche, obědy i večeře nebo například různé coffee breaky a fingerfood,” vysvětluje David.

Rodinné večery u jednoho stolu? Ochutnejte raclette

Restaurace La Petite Conversation nabízí také cateringy se zapůjčením raclettového grilu. „Snažíme se našim zákazníkům přinést jedinečný zážitek. Sýr raclette v Ostravě ještě není přílíš známý, tak jsme si říkali, proč to nezkusit? V mé rodné Belgii je totiž tato specialita na podzim a v zimě velmi olíbená,” vypráví s nadšením majitel.

Foto: se souhlasem La Petite Conversation

Raclette pochází ze Švýcarska, zraje tři měsíce a připravuje se na způsob sýrového fondue, při kterém se tento sýr rozpouští a seškrabává. Podává se s pečenými brambory, uzeninami, žampiony, kvašenou zeleninou, salátkem a pečivem. I v tomto případě se Lapeco o vše postará. Připraví veškeré ingredience a společně s raclettovým grilem vše doveze k zákazníkům domů.

„Cateringy jsou hodně sociální, domácí oslavy třeba s překvapením v podobě raclettového grilu mohou stmelovat rodiny a spojovat lidi. Hlavně musí mít ale doma velký stůl, aby se jim na něj vše vešlo," usmívají se Barbora Břusková a David Girten z La Petite Conversation.

Ostatně, kdo by se chtěl na přípravu raclette přijít podívat a ochutnat, restaurace chystá na 4. října od 17 hodin malé sýrové soirée.

Večerní živé koncerty i gastro zážitky

David Girten totiž bere jako poslání své restaurace, aby přinášela stále něco nového a umožnila svým zákazníkům vyzkoušet řadu pokrmů z celého světa.

„Lidé si začínají konečně po covidu užívat i gastronomii a kulturu. My máme v restauraci každý měsíc program plný různých večerních akcí. Kombinujeme hudební a gastro večery a nikdy nechybí ani tradiční francouzská konverzace. Často míváme tyto akce tématicky zaměřené na určitou oblast – nedávno jsme pořádali italský či španělský večer. Teď v říjnu chystáme například bretonský večer a na začátku listopadu belgický večer ve spolupráci s ostravskou Alliance française,” vysvětluje Barbora Břusková.

Oblíbené mušle objednávají z Dánska

Kdo by si chtěl rezervovat na některý ze speciálních večerů místo, Lapeco chystá na 12. a 26. října oblíbené moules-frites neboli mušle s hranolky servírované v tradičních hrních spolu se zeleninovým salátem a pečivem.

Foto: se souhlasem La Petite Conversation

„Mušle jsou u nás velmi oblíbené, pořádáme tyto večery už minimálně deset let. V poslední době objednáváme mušle hlavně z Dánska, jsou nejlepší. Zkoušel jsem je i hledat v řece Ostravici, ale tam zatím moc nejsou,” žertuje David.

Dne 14. října večer vystoupí v restauraci zpěvák a skladatel Vadim Windy a hrát bude na kytaru zejména pop a soul. Restaurace u té příležitosti připraví speciální kroketové menu, tedy různě plněné krokety, například sýrem nebo kachním masem.

Hned 18. října proběhne večer francouzské konverzace, o týden později 25. října pak bretonský večer s palačinkami a francouzským cidrem. A 1. listopadu se mohou návštěvníci těšit na belgický večer, který se ponese ve znamení degustace belgických piv, o kterých bude přednášet sám majitel David.

Nová šéfkuchařka hledá do týmu šikovné kolegy

Velkou posilou je pro La Petite Conversation nová šéfkuchařka Klára Bukovecká. „Je prostě skvělá. Má spoustu nápadů, a právě díky ní můžeme nyní rozšiřovat nabídku cateringů a speciálních večerních akcí. Klára aktuálně do svého týmu hledá podobně šikovné lidi, takže kdo chce, může to u nás zkusit. Věřím, že je toho hodně, co se u nás mohou nové posily naučit, ale zároveň necháváme našim kuchařům volnou ruku a jsme rádi, když sami přináší nové nápady,” říká majitel Girten, jehož podnik v současnosti zaměstnává i se studenty kolem dvaceti osob.

Foto: se souhlasem La Petite Conversation

Třetí rok na novém působišti v Tyršově ulici oslaví restaurace La Petite Conversation v prosinci. A její šéf je na této adrese velmi spokojený.

„Před námi tu bohužel dvě restaurace brzy skončily. Nám se tady však daří. Užíváme si světlé prostory s velkými okny. Ta jsou fajn jak pro lidi, kteří mohou koukat ven a pozorovat dění na ulici, tak pro kolemjdoucí, kteří mohou díky oknům nakouknout dovnitř. Taky máme venku skvělý prostor na zahrádku. Oproti Chelčického ulici, na které jsme působili předtím, je to velký rozdíl. A jsme moc rádi, že se k nám zákazníci vrací, jsme za ně opravdu vděční. Právě díky nim nás to, co děláme, pořád tak baví a zároveň máme obrovskou motivaci vymýšlet stále nové a nové věci,” pochvaluje si David Girten, Belgičan, který už dvanáct let v Ostravě vede vyhlášenou restauraci La Petite Conversation.

Sdílejte článek