Nejnovější zprávy: Průlomová novinka. Záchranáři mohou poskytnout transfuzi už ve vrtulníku Česká stopa v Londýně. Na opravu Big Benu bylo použito lešení z Karviné

Gastronomie

Legendární Ondráš je znovu v provozu! Staletý hostinec láká místní i turisty

​Tak takhle plno by si v dnešní době přála mít nejedna hospoda.

Foto: Petr Broulík

Před obecní restaurací Ondráš ve Sviadnově byla spousta aut, v lokále či v zahradní restauraci seděla spousta místních štamgastů, ale i méně častých hostů. Třeba starosta Sviadnova David Novák, vrchní sládek plzeňského pivovaru Pilsner Urquell Roman Šolc či šéf pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Ti všichni si přišli užít slavnostního znovuotevření restaurace Ondráš, v níž přednedávnem skončil její dlouholetý nájemce Libor Vrubel. Obec Sviadnov se proto rozhodla oslovit současného provozovatele Radegastova šenku v Nošovicích Romana Vajdu. A ten to navzdory současné docela těžké době pro hospodské řemeslo vzal a převzetí restaurace Ondráš s místními oslavil.

„Bydlím už sedm let ve Sviadnově asi dvě stě metrů od Ondráše a už se v obci cítím doma. Jako rodák,“ říká Roman Vajda, který nechal pro hosty slavnostního večerního otevření připravit raut s gulášem a vyčepoval sto šedesát piv zdarma. Obchodní sládek Roman Šolc přidal dřevěný soudek nefiltrovaného plzeňského speciálu, který sám stylovým nářadím narazil.

Pokřtili novou pípu několika litry piva

Žádné pivo i přes obavy vrchního obchodního sládka jako v legendárním narážení sudu ve filmu Slavnosti sněženek shromážděné nepostříkalo. Pak přišel na řadu křest nové pípy v legendární restauraci, která už patří mezi ty „nesmrtelné“ a v obci stojí přes sto let.

Všichni vzácní hosté včetně bývalého provozovatele hospody Libora Vrubela dostali půllitry plné piva a na jeden povel novou pípu, která čepuje výhradně pivo značek patřících do portfolia plzeňského pivovaru, těmi litry piva zlili. Tedy pokřtili. Nový nájemce Roman Vajda potom osobně pivo, které zkropilo pult, stahoval stěrkou do dřezu pivního pultu.

To vše za smíchu mnoha návštěvníků slavnostního otevření a za doprovodu heligonky Václava Fajfra a ukulele frýdecko-místeckého barda Reného Součka, který bavil hosty na pódiu zahrádky až do večera a který složil například známé songy o Frýdku Místku Fajne-Mjesto či Místek reggae.

Kývl na Ondráše, aby v oblíbené hospodě zůstalo dobré pivo

Proč dobrácký působící nový nájemce Roman Vajda na nabídku starosty Sviadnova Davida Nováka provozovat legendárního Ondráše kývl? „Protože sem do Ondráše často se ženou zajdu na nedělní oběd nebo večer na pivko a bál jsem se, aby tady v té krásné starobylé hospodě poté, co v ní skončil pan Vrubel, nepil třeba nějaké patoky,“ říká.

Je si vědom toho, že Ondráš má zavedené jméno a styl. „A ten chceme zachovat, proto jsme toho moc neměnili. Jen jsme udělali nový výčep s pípou, kterou jsme dnes pokřtili. Nechali jsme jen vytvořit dvě informativní malby, jedna vysvětluje legendu o zbojníku Ondrášovi a ta druhá nástěnná malba zase ukazuje druhy kvalitního čepování piva. Od šnyta po čochtana, hladinku nebo mlíko,“ říká Roman Vajda u stylového šachového stoku v restauraci. A u sklenice piva. Do budoucna by rád dostal do Ondráše plzeňské pivo z tanků, tím by tu bylo k mání vůbec první plzeňské tankové pivo na Frýdecko-Místecku.

Kuchyni v Ondráši převzal Viktor Šťastný

Roman Vajda také přijal šéfkuchaře Viktora Šťastného. Muže, který jako kuchař pracoval dlouho v Německu a „sahal“ i na michelinskou hvězdu. A chce kuchyni v restauraci Ondráš dát kvalitní fazónu.

Restaurace Ondráš totiž sází nejen na místní štamgasty, ale také na přespolní, kteří kolem projíždějí. Zachová si tedy původní poslání zájezdního hostince s dobrým jídlem o víkendech. „Samozřejmě se tu konají oslavy, protože je tady krásný sál. Přes týden večeře, pivo s tlačenkou nebo steakem. Lidé se tu budou moci setkat i s mezinárodní gastronomií,“ říká Roman Vajda.

Říká, že v dnešní docela těžké době se gastronomie v Ondráši bude také orientovat na regionální či sezónní potraviny. „Když se podíváte na starou kuchařku z 19. století, jsou tam jídla, která by nás dnes vůbec nenapadlo připravovat a přitom jsou to výborná jídla. Pokrmy připravované kdysi běžně našimi praprababičkami byly totiž třeba i o tom, co najdeme v lese nebo na louce. Spoustu věcí si můžeme i sami vypěstovat. Uvidíme, jak se doba bude vyvíjet,“ říká Roman Vajda.

Bude těžké udržet vysokou laťku po předchůdci

Bývalý nájemce Libor Vrubel popřál při křtu nové pípy novému nájemci hodně úspěchů. „Těch dvacet devět let jsem tu prožil s lidmi, kteří mi dělali radost, a budu na to vzpomínat,“ řekl Libor Vrubel.

Roman Vajda pro Magazín PATRIOT řekl, že bude oříšek udržet laťku, kterou bývalý nájemce obecnímu hostinci s krásnou fasádou a až zámeckými interiéry od devadesátých let dal. „Díky němu dnes v Praze mnozí vědí, co to znamená restaurace Ondráš,“ řekl Roman Vajda.

Starosta Sviadnova David Novák řekl, že obecní hostinec stojí na někdejší hlavní cestě přes obec od roku 1903. „Postavili ji sviadnovští obyvatelé, skládali se na ni, tehdy stála stavba čtyřicet tisíc zlatých a rekonstrukce pak nějakých dvacet milionů. Ale jsem rád, že se nám v téhle energeticky nelehké době a krizí s covidem podařilo sehnat nového nájemce. Jsem rád, že je to opět Sviadnovjan a tímhle hospodě přeji minimálně dalších dvacet třicet let. A ať lidi do Ondráše chodí. Hlavně proto, aby mohl pan nájemce platit nájem,“ rozesmál starosta Sviadnova štamgasty Ondráše při křtu nové pípy.

Fotogalerie

Autor: Petr Broulík