Nejnovější zprávy: Poruba vyhrála ve Zlíně i Jihlavě, ve středu přivítá druhý Vsetín Range Rover. Long live the king!

Gastronomie

Makronky, cupcakes, donuty. Ostravským jednodruhovkám se daří!

Cukrárenských podniků, které si vystačí se sortimentem zúženým na jednu specialitu, v regionu přibývá.

Jen v Ostravě k tradiční rurkárně přibyly další dva: koblihárna a makronkárna.

Moravskoslezských sladkých unikátů je dost: štramberské uši, frýdeckomístecká Marlenka či katowické rurki… Krom poslední ze zmiňovaných lahůdek si však žádná nevysloužila vlastní prodejnu či cukrárnu.

Tu si nicméně v metropoli regionu získaly hned dva druhy cukrovinek: americké koblihy a francouzské makronky.

Křehkým francouzským příbuzným laskonek se naplno věnuje Sladké království by Trisha na Vojanově. Interiér vyvedený v růžových proužcích vypadá trochu jako pokojíček pro panenky a rozměry krámku tomu taky nahrávají.

Foto: Facebook Sladké Království by Trisha

Foto: Facebook Sladké Království by Trisha

Makronky od Trishy, jak si přezdívá Patricie Franková, dostávají v kuchyni ostravské cukrářky všechny možné barevné i chuťové odstíny, mezi nejoblíbenější patří slaný karamel a některé ovocné chutě.

Foto: Facebook Sladké Království by Trisha

Foto: Facebook Sladké Království by Trisha

Druhou půlku sortimentu tvoří americké cupcakes ve stejně široké škále chutí a navíc v klasické i bezlepkové variantě.

Zcela striktně jednožánrově je laděna další ostravská speciálka, Just donuts. Koblihárna amerického střihu má nabídku sezónní, takže na svátek zamilovaných můžete koupit model zdobený lístky květů, s přibývajícím létem se pak v nabídce zabydluje osvěžující mátová poleva.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Mladá dvojice Magdaléna a Tomáš si koblihárnu otevřeli před dvěma lety a rychle získali stálé publikum. Takže se může stát, že když přijdete příliš pozdě odpoledne, bude na obchůdku zavěšená cedulka „sold out“: zásoby pro dnešek došly.

Petra Pospěchová