Gastronomie
26/02/2022 Petr Sobol

Mistři cukráři: Na zákusky ze Sladkých časů chodí i Josef Maršálek

Sladký časy jsou oblíbenou kavárnou a cukrárnou v samém centru Ostravy. Už tři a půl roku tady peče i Šárka Mazourová z Vratimova, která se cukrařině věnuje 25 let.

Dříve snila o tom, že se stane zvěrolékařkou. Na tento obor se ale nedostala, a tak se vydala dalším směrem, který ji zajímal - stala se tedy cukrářkou a jak se brzy ukázalo, rozhodla se správně.

„Cukrařina mě bavila už na škole, navíc jsme tam měli skvělou paní cukrářku,” vzpomíná Šárka na svá studia, po kterých hned nastoupila u soukromníka v Řepišti.

Dnes sedmačtyřicetiletá cukrářka pekla v několika podnicích, pracovala i v pekárně, před třemi a půl lety ji ale osud přivedl do Sladkých časů, kde se usadila.

„Hledala jsem něco, kde bych mohla využít svou fantazii. Já totiž pořád musím něco vytvářet a tady se dělá celý zákusek od začátku až do konce,” usmála se. „Mě nebaví dělat dva tisíce větrníků za den. Tady denně udělám třeba deset druhů zákusků, každý den připravuji něco jiného a to mě baví,” dodala.

Hodně cukráren i v současnosti peče ještě z polotovarů, ve Sladkých časech si ale vše připravují sami. Nabízený sortiment podniku je velký, a tak si vždy vybere každý. Cukráři zde navíc mají výhodu v tom, že z jejich kuchyně je přes sklo vidět na plac, a tak přesně ví, kolik je zrovna v kavárně lidí a jak se jejich zákusky prodávají.

„Výrobna cukráren bývá většinou jinde, v tom my máme výhodu. Oni musí plánovat den dopředu, kolik toho vyrobí, my se ale můžeme přizpůsobit situaci. Pokud se vykoupí to, co děláme ráno, tak v deset pečeme znovu, ale už jiné druhy. Takto se to mění během celého dne,” prozradila paní Šárka, která pochopitelně peče i doma své rodině. Jak ale přiznala, zákusky moc nedělá, zato buchty, ty jdou v její domácnosti na dračku.

V době, kdy do Sladkých časů nastupovala, měla hlavu plnou nápadů a přišla s několika zajímavými zákusky. Přiznává ale, že teď je tolik zaměstnaná prací, že už na nové recepty nemá moc času. „Takže teď už nás svými nápady zásobuje především paní vedoucí,” řekla.

Vitrína Sladkých časů vypadá každý den jinak, ovšem takový karamelový větrník, ten musí být v nabídce (téměř) vždy. „Kdybych dělala každý den to stejné, tak mě to omrzí. Všechny naše zákusky mě baví, ale že bych mezi nimi měla nějakého oblíbence, to se říct nedá,” říká Šárka Mazourová, jejíž zákusky ochutnává i přední český pekař a cukrář Josef Maršálek. „Chodí k nám, už jsme se i seznámili,” dodala paní Šárka s úsměvem na tváří.

Sdílejte článek