Nejnovější zprávy: Pražírna a kavárna Lucy's s kulturním programem. Frýdek-Místek získal skvělý veřejný prostor 30 let svobody: Ostrava si vždycky uměla poradit, říká jeden z mužů revoluce

Gastronomie

Nejkrásnější předzahrádky: HogoFogo má oázu v centru Ostravy

​Magazín PATRIOT v létě mapuje nejkrásnější ostravské předzahrádky. Patří mezi ně i HogoFogo bistro nacházející se na Sokolské třídě v centru Ostravy.

Foto: Jan Smekal

Zahrádka HogoFogo bistra je sice ze tří stran obklopena zástavbou a vede kolem ní rušná Sokolská třída, přesto na ní nechybí také spousta zeleně zaručující příjemné klima i v horkých letních dnech.

„Zahrádku provozujeme, protože lidé si rádi vychutnají jídlo a drink venku, na slunci, pod stromy. Navíc se nám zahrádkou zvětší prostor, a tedy můžeme našim hostům nabídnout více míst. Takto nás přitom práce baví o chlup více, když je pěkně a můžeme být na čerstvém vzduchu,“ uvedl Petr Jonáš, spolumajitel HogoFogo bistra.

„Lidem se líbí, že zahrádka přirozeně navazuje na restauraci a svým nestrojeným pojetím podtrhuje kouzlo celého domu, nejstaršího na Sokolské třídě. Hosté jistě vnímají pozitivně i to, že jsou obklopeni zelení,“ pokračoval.

Zahrádka je podle Petra Jonáše dosti výjimečná svým umístěním. „Ze tří stran je obklopena zástavbou, jsou zde dva vzrostlé stromy, pod kterými je i ve vedrech příjemné klima. Rovněž množství další zeleně je oku lahodící a taky se nám podařilo zprovoznit kašnu, zurčení vody je lahodící zase pro uši,“ poznamenal Jonáš.

„I když se zahrádka nachází kousek od jedné z páteřních ostravských komunikací a hluk provozu doléhá až sem, přesto je to kus místa, kde chcete usednout a vychutnat si něco dobrého,“ přiblížil s tím, že zákazníci si na zahrádce mohou vybírat ze stejného sortimentu, který je k dispozici v restauraci.

A co si lidé nejčastěji dávají na zahrádce HogoFogo bistra? „To, co tak nějak koresponduje s počasím. Sezónní věci, ale třeba v pátek jsou hitem vepřová žebírka a burgery. K tomu výborné české pivo a třeba pěkné moravské víno,“ nastínil Jonáš.

Ten nechce podnik srovnávat s ostatními restauracemi v Ostravě. Rozhodně však podle něj v HogoFogo bistru lidé vždycky dostanou jídlo z kvalitních surovin a technologicky správně zpracované. To se týká i nápojů.

„To vše připraveno přátelským personálem s láskou a úctou k surovinám, protože nás práce baví a máme rádi naše hosty, kterým vždy nabízíme jen to, co chutná i nám samotným,“ ubezpečil.

Zahrádku pak využívají místní i přespolní. „Někdy přijdou hosté jen tak na oběd, jindy na pracovní oběd, občas menší rodinné oslavy či firemní večeře. Když se pak v Ostravě konají větší kulturní či sportovní akce, přicházejí k nám lidé ze všech koutů republiky i světa,“ podotkl Jonáš s tím, že nejvíce je zahrádka naplněna během obědů a večeří.

S podobou zahrádky jsou v HogoFogo bistru spokojení. „Jen ještě přidáme pár míst navíc a pak už jen udržovat zeleň, rostliny a bylinky,“ dodal Jonáš.