Nejnovější zprávy: ​Krátkodobé jízdenky v ostravské MHD od ledna zdraží Muž našel při bourání domu 111 let starou kolejnici. Daroval ji železárnám

Gastronomie

Nejkrásnější předzahrádky: Radegastovna nabízí (nejen) výtečnou dvanáctku

Zahrádka Radegastovny na náměstí bývá plná od otevření až do večera. Návštěvníci si tady pochvalují výborné pivo, pikantní kuřecí křidélka či barbecue žebírka.

Zahrádka Radegastovny na náměstí (Foto: Jan Smekal)

Masarykovo náměstí v Ostravě nabízí v létě hned několik možností, kde se dá posadit na zahrádku a vychutnat si kávu, osvěžující limonádu nebo správně vychlazené pivo. Jednou z nich je také zahrádka Radegastovny na náměstí.

„Zahrádku provozujeme ze dvou důležitých důvodů, a sice abychom k nám přilákali hosty, protože hospoda v létě bez zahrádky je mrtvou hospodou. Druhým důvodem jsou peníze. Určitě jich díky zahrádce vyděláme více, než kdybychom byli v létě bez ní,“ uvedla Jarmila Vavrušová, provozní Radegastovny na náměstí s tím, že lidé na zahrádce oceňují především dobré pivo a také možnost sedět v příjemném prostředí pod stromy, které zajišťují stín i v horkých letních dnech.

Radegastovna svou zahrádku otevírá vždycky ve 14 hodin. Zpravidla se pokaždé zaplní během první půl hodiny a žije to na ní až do půl desáté večer, kdy ji tady zavírají.

„Kolikrát se stává, že někteří už netrpělivě postávají a vysedávají pod stromy a nemohou se dočkat, až otevřeme. Malá zahrádka totiž bývá plná, takže netrpělivě čekají, až otevřeme velkou. Do půl hodiny po otevření ji máme plnou a zaplněná je až do večera,“ poznamenala Vavrušová.

Zahrádku Radegastovny využívají pivaři, páry či rodiny s dětmi. „Všechny dokážeme uspokojit, jinak by k nám nechodili,“ dodala.

Personál Radegastovny na náměstí nabízí hostům zahrádky všechno, co by jim nabídli i uvnitř. „Kávy, míchané nápoje, pivo i nealkoholické nápoje. Pokud jde o jídla, i u nich platí, že venku si zákazníci mohou pochutnat na tom samém, co by si mohli dát vevnitř,“ řekla Vavrušová.

V létě pak podle provozní jednoznačně nejvíce letí pivo.

„Troufám si říct, že máme nejlepší dvanáctku v Ostravě. Pokud jde o jídlo, naší specialitou jsou kuřecí křidélka, ať už Buffalo nebo Louisiana, která jsou hodně ostrá se specifickou omáčkou. Jsou lidé, kteří na ně chodí a vyloženě je milují. Hodně dobrá jsou pak také barbecue žebírka a pivo, to k létu neodmyslitelně patří,“ vyjmenovala Vavrušová.

Venkovní zahrádka disponuje také přilehlým dřevěným domkem s výčepem, takže hosté mohou přímo sledovat, jak se jim zrovna čepuje pivo.

„Největším kamenem úrazu je ohromná nouze o personál. Ať jde o někoho na bar, do kuchyně nebo uklízečku. Kvalitní personál se v dnešní době shání velmi těžko,“ uzavřela Vavrušová.