Gastronomie
19/03/2021 Jan Valtr

Nové bistro v Ostravě: Japonsko, to není jen sushi

Pavla a Yusuke Tsujiovi ukazují Ostravanům bohatost japonské kuchyně. Do svého nového bistra lákají na placky okonomiyaki a další speciality.

Seznámili se v japonské Ósace. Rodilá Ostravanka se do země vycházejícího slunce přestěhovala po studiích, Yusuke v prefektuře pracoval jako kuchař.

Po návratu do Česka se společně rozhodli rozbít zažitou představu, že Japonsko rovná se sushi.

Svůj streetfood pojmenovali Maido. „Nejdřív jsme dělali různé pop-upy. Když jsme narazili na tohle místo, řekli jsme si, že půjdeme do vlastního bistra,“ představuje Pavla Tsuji oživený prostor v centru Ostravy, kde kdysi sídlila restaurace La Petite Conversation. Teď připomíná japonský bar.

Základ nabídky tvoří tradiční ósacké placky okonomiyaki. Připomíná je i logo nového bistra.

„Hlavními ingrediencemi jsou zelí a rybí vývar dashi. Ten se dělá z fermentovaných a sušených hoblinek tuňáka, u nás známých jako vločky bonito, a řasy kombu,“ popisuje Pavla.

Navrch patří nasládlá omáčka, majonéza, sušená řasa a další tuňákové hobliny. Na usmažené placce se vlní a tančí, jako by jídlo bylo živé.

Kromě okonomiyaki lákají majitelé na malá jídla známá jako ippin ryori. „Když jdete v Japonsku s kamarády do hospody, objednáte spoustu těchto jídel, postavíte je doprostřed stolu a každý si pak bere, na co má chuť,“ vysvětluje Yusuke Tsuji. Nejoblíbenější jsou šťavnaté kuřecí kousky karaage podávané s wasabi majonézou.

I proto se česko-japonský pár těší, až dveře svého streetfoodu otevře veřejnosti. Útulný a designový interiér přímo vybízí k návštěvě party kamarádů a ochutnání čepovaného japonského piva.

Zatím musí lidé přijít k výdejnímu okénku. „Pokud chtějí, mohou si jídlo objednat předem telefonicky nebo přes službu vyzvednisi.cz. Brzy také spustíme rozvoz,“ jmenuje spolumajitelka.

Stálou nabídku doplňují speciály, o kterých podnik informuje na sociálních sítích. Každý týden nabízí omezený počet porcí jídla, které je sice japonské, ale nezapadá do konceptu okonomiyaki restaurace.

Tento týden to je teriyaki chicken donburi, tedy rýžová miska s kuřecím ve známé omáčce. Jindy to bývá třeba známý rámen. Pro majitele to je další příležitost, jak představit pestrost japonské kuchyně. „Pokud se něco chytne, třeba to zařadíme do stálé nabídky,“ dodává Pavla.

První měsíc provozu ukázal, že si Ostravané dokážou najít cestu k novým chutím. Do Maida chodí nejen mladí lidé, ale i dobrodruzi toužící po něčem neznámém. Yusukeho nicméně vždy překvapí jejich přímost.

„Češi hned řeknou, jestli jim něco chutná, nebo ne. Ještě před pandemií jsme dělali pop-up s rýžovými trojhránky onigiri. Kolemjdoucí se běžně ptali, jestli prodáváme mýdla, kameny, nebo nám řekli, že rýži prostě nesnáší,“ vypráví Yusuke.

Na otázku, jaké je otevřít podnik v době, kdy mnohé jiné zavírají, Pavla a Yusuke Tsujiovi odpovídají s úsměvem.

„Je to teď zvláštní doba, asi nikdo nečekal, že se to bude táhnout tak dlouho. Těžko říct, kdy zas bude možné otevřít naplno. A než jen čekat, radši jsme se chtěli dostat do podvědomí lidí tím, že otevřeme aspoň okénko,“ říká Pavla.

Japonský streetfood MAIDO Ostrava sídlí v ulici Chelčického. Otevřeno má od úterý do pátku, vždy od 11. do 15. hodiny.

Sdílejte článek