Nejnovější zprávy: Je to borec! Štěpán Kozub vyprodal O2 arenu, přidal další termín Průšvih, aneb když ve sklepě doutná 30 metráků uhlí. Hasiči jej museli vysát ven!

Gastronomie

Radek Kašpárek: Ostravská gastro scéna má skvělou úroveň

S šéfkuchařem Radkem Kašpárkem o ostravských kořenech, gastronomii v pandemii i oblíbených podnicích Ostravy.


Autor: AUTOBOND GROUP a.s.

Radku, co vás, michelinského kuchaře z Prahy, přivádí do Ostravy?
Kořeny, protože i když už dvacet let žiju v Praze, jsem původem Ostravák. A to opravdu hrdý Ostravák! S dětmi jsme přijeli na víkend za rodiči, u kterých jsem vyrůstal. Tady kousek na sídlišti v Hrabůvce.

Jak se žije Ostravákovi v Praze?
Do Prahy jsem vyrazil úplně sám hned po vojně. A nakonec jsem tam už zůstal. V Praze mám spoustu přátel, děti a také mou restauraci Field, kde mám skvělé zaměstnance, se kterými jsme jako rodina. Ostraváci si možná řeknou, že proč to beru jako domov, i když jsem pro Pražáky jen náplava, ale ono to tak opravdu je. Dvacet let jsem žil v Ostravě, hrál fotbal za Hrabovou, dvacet let už žiju v Praze a vařím, jak nejlépe umím.

Zůstal ve vás ještě kus Ostraváka?
Ano! Když to čas dovolí, vracím se sem tam, kde jsem vyrostl. Odmala fandím Baníku a mám radost, že se teď konečně dostanu i na zápas, když jsem zrovna v Ostravě a omezení se trochu uvolnila.

Jak změnila vaše podnikání pandemie? Přivedla vás na nové nápady nebo myšlenky?
Každé zlo je k něčemu dobré. V první vlně loni na jaře jsme nechtěli jen sedět a čekat, takže jsme vařili pro nemocnice, což jsme pak zavedli znovu i ve druhé vlně, abychom pomohli a poděkovali zdravotníkům. Spustili jsme e-shop, kde prodáváme naše zavařené produkty. Dančí paštiku s foie gras, cibulové chutney a další věci, které se hodí do skleniček. Field nikdy neměl zahrádku, zakládali jsme si na perfektním servisu v restauraci, aby byl zážitek hostů komplexní a v komfortu. Ale už od konce zimy bylo zřejmé, že zahrádky se budou otevírat dříve, a i my jsme si na magistrátu o zahrádku požádali.

To bude historický okamžik, kdy se hosté budou moci posadit na zahrádce před michelinským Fieldem.
Ano, bude to velká změna. Field se nachází v klidné části Prahy 1, hned za nemocnicí Na Františku, zahrádka bude příjemná a myslím si, že naši restauraci zase někam posune. Nejvíce se ale těším na to, až se bude moci opravdu plně otevřít a já budu zákazníkům servírovat naše degustační menu.

Je možné vaše produkty ve skleničkách koupit i v Ostravě?
Určitě. Vše máme na Baroquemarket.cz, je tam sekce Field a kurýrní službou je možné si naše skleničky nechat doručit po celé republice. To nás naučila pandemie a je super, že zákazníci mohou doma ochutnat, o čem naše jídla jsou.

Bude někdy Radek Kašpárek podnikat v gastronomii i v Ostravě?
Zatím to není na pořadu dne. Ještě jsem nad tím hlouběji nepřemýšlel. V Praze to vypadá, že kvůli pandemii bohužel některé restaurace už neotevřou a uvolní se řada lukrativních prostor. S kolegy a společníky bychom rádi šance využili a otevřeli něco nového. Úplně jiného než je Field.

Sledujete gastro scénu v Ostravě? Koho byste tady pochválil nebo doporučil?
Ostravská gastro scéna má skvělou úroveň! Je tady hodně srdcařů. To mám rád, vždycky se to projeví na atmosféře v restauraci a spokojenosti hostů. Můj velmi dobrý kamarád je David Valíček, jsem s ním v kontaktu, sleduju jeho Food Atelier a líbí se mi, jak se pustil do online kurzů. Hodně se mluví taky o Stračeně v Pustkovci. A pak je tu Sbeerka v Porubě. Moc se mi líbí její koncept a velmi rád bych ochutnal, co umí. V létě přijedu na delší dobu a určitě si najdu čas navštívit víc ostravských restaurací, abych si udělal ještě lepší přehled. Těším se na to!