Gastronomie
01/04/2023 Petr Broulík

Sezóna začíná, Ondráš a Radegastův Šenk jsou magnety nejen pro cyklisty

​Lidé holdují cykloturistice a zejména v turistické sezóně jich vyráží spousta do Beskyd. Při šlapání do pedálů vyhládne a přijde i žízeň. No a právě kvůli tomu stojí už od nepaměti na cestách ve směru do Beskyd dvě výborné hospody - Ondráš ve Sviadnově u Frýdku-Místku a Radegastův Šenk v Nošovicích.

Přestože tyto hospody patří mezi „stoleté“ a stojí v těchto obcích od dob, kdy kola ještě nebyla elektrická a neměla spoustu převodů, dnes vedou kolem těchto podniků dva oblíbené cyklistické tahy. „Obě cyklostezky vedou z Ostravy. Jedna je asi dvě stě metrů od restaurace Ondráš a Radegastův Šenk leží přímo na Beskydské pivní stezce,“ říká provozovatel obou restaurací Roman Vajda.

Foto: Vladimír Pryček

Ten se snaží, aby cyklistům, kteří do Beskyd od jara do podzimu míří, nabídl buď občerstvení, nebo tankové pivo Radegast. V létě máme v Radegastově Šenku obrovskou zahrádku s kapacitou dvě stě míst, je na ní venkovní gril a venkovní kuchyně. Máme i půjčovnu elektrokol a lidé u nás mohou využít i nabíječky,“ vyjmenovává Roman Vajda a upozorňuje, že Radegastův Šenk má i dětské hřiště, kde se mohou děti „vyblbnout“, než pojedou dál.

Skvělá jídla a pivo oceněné Hvězdou sládků

Restaurace Ondráš ve Sviadnově má sice zahrádku o něco menší, ale podle Romana Vajdy je o něco příjemnější a útulnější. „Je tam spousta kytek a je ve stínu stromu, je to takové útulné místečko. I tam se lidem snažíme nabídnout jídla z venkovního grilu a výborné plzeňské pivo. V sezóně pořádáme živá vystoupení kapel, někdy i zábavy,“ říká provozovatel obou restaurací.

Obě zahrádky hojně využívají lidé, kteří na kolech do Beskyd míří, ale i ti, kteří se naopak z cyklotúr vracejí z Beskyd směrem na Ostravu. „Jsme vlastně na začátku a na konci Frýdku-Místku a lidé mohou to město profičet a nemusejí se jím proplétat. U nás si to užijí více v přírodě,“ říká Roman Vajda, jehož obě restaurace jsou vyhlášené jak jídlem, tak i pivem.

Získaly totiž v poslední době ocenění Hvězda sládků, které zaručuje kvalitu piva a řada lidí i kvůli tomu do těchto restaurací míří. „Naši výčepní, sanitační technici a číšníci se snaží, aby lidé u nás dostali pivo tak, jak by ho měli dostat,“ říká provozovatel obou oceněných restaurací.

Když je léto nebo pěkné počasí, má velká zahrádka plno

Radegastův Šenk půjčuje tři elektrokola, jedno dámské a dvě pánská. Kola jsou vybavena veškerými náležitostmi, tak ať lidi mohou v pohodě jet a neohrožují nebo neomezují silniční pravidla. "Lidi, kteří si u nás elektrokolo půjčí, tak bývali vždycky spokojeni. Spolupracujeme s firmou KTM, od které máme elektrokola a nabíječky, ale tato firma má v Beskydech svých elektronabíječek více,“ říká Roman Vajda a dodává, že půjčení elektrokola stojí 800 korun a vratná záloha na elektrokolo je deset tisíc.

Pokud se chce cyklista v parných dnech v Radegastově Šenku zchladit, může využít klimatizované restaurace, pokud si chce sluníčka naopak užít, zamíří na zahrádku. „Z devadesáti procent lidi zůstanou na zahrádce. Mohou se tam natáhnout, roztáhnout si deku. Mohou relaxovat a odpočinout si, nemusí pospíchat,“ usmívá se Roman Vajda.

A podotýká, že když je sobota nebo neděle a počasí vyjde, je na zahrádce Radegastova Šenku opravdu plno. „To dnes ostatně pozorujeme i na sviadnovkém Ondráši, kdy už tam nechodí jen lidé a cyklisté na obědy a večeře, ale využívají dnes hodně zahrádku, kde si mohou dát čepované nebo nealkoholické pivo. A pak pokračují na kolech zase dál,“ říká.

V Radegastově Šenku „garážují“ kola a vyrážejí do hor

První cykloturisté se v Radegastově Šenku objevují začátkem dubna, ale provozovatel obou restaurací upozorňuje, že to vždy záleží na počasí. „Máme však výhodu, že nejsme jako podniky ve městech závislí na předpisech, kdy tam mohou mít zahrádky otevřené a kdy ne. My ji otevíráme podle počasí a cyklisté u nás mohou užívat sluníčka prakticky hned, kdy na jaře začne hřát. A mohou si jídlo nebo nápoje vychutnat na zahrádce. To platí i na zahrádce restaurace Ondráš,“ říká Roman Vajda.

Právě díky zahrádce na trase cyklistické Beskydské pivní stezky poznávají restauraci Radegastův Šenk i lidé, kteří tento podnik třeba doposud neznali. Nejsou to jen hosté z okolí Frýdku-Místku, ale z širokého okolí, prakticky z celé Moravy.

Někteří přijíždějí opravdu zdaleka, jsou to ti, kteří se rozhodnou na kole poznávat Beskydy. Svá kola „garážují“ v Radegastově Šenku a odtud vyjíždějí na výlety a na trasy směrem na Ostravici, na krásné výletní místo Prašivá, na Morávku. Nebo určitý čas stráví exkurzemi v nošovickém pivovaru či automobilce Hyundai.

„A stává se, že se pak tito lidé vrací, třeba se tu rozhodnou uspořádat rodinnou oslavu. Nebo se ubytují na víkend a odtud vyrážejí na kolech nebo autobusem do hor,“ říká. A s úsměvem dodává, že když všude okolo prší, v Radegastově Šenku v Nošovicích je krásně.

Hospody dostanou fotovoltaiku, šenk uvažuje o wellness

Roman Vajda kvituje, že se lidé do Radegastova Šenku a Ondráše po covidu vrátili. „I když nám zase trochu do hostinství hodila vidle energetická krize a inflace. Na obědy však máme stále plno, co se týká akcí, máme naplánovaných spoustu svateb, oslav narozenin i různých firemních akcí. Takže obě restaurace, co se týče akcí, jedou výborně. Co by nejen nám, ale myslím, že vůbec všem hospodám, pomohlo, je, že by lidé mohli více chodit v poobědových časech, zhruba od tří do pěti hodin odpoledne. Tam je to slabší, je vidět, že lidé dnes šetří, vaří si doma a tolik neutrácejí,“ míní.

Právě na tyto hosty míří obě restaurace svými víkendovými nabídkami jídel, kdy si v nich mohou lidé dát něco, co by si sami doma asi nepřipravili, protože jsou to jídla složitější na přípravu. „Ten čas, který by jim příprava zabrala doma, mohou strávit u nás,“ říká.

Restaurace Radegastův Šenk by měla získat v blízké budoucnosti „maličký“ wellness pro ty, kteří se v podniku ubytují. „Uvažujeme do dvou tří let o sauně a vířivce, prostě nějaká relax zóna, kde by si mohli odpočinout. Teď nás však hlavně čeká instalace fotovoltaiky a to na obou restauracích, která nám pomůže právě v téhle době energetické krize. My se tím budeme moci odrazit dál a pomůže nám to zamýšlené investice urychlit,“ prozrazuje Roman Vajda.

On sám si moc váží hostů, kteří se do proslulých „stoletých“ hospod, které provozuje, vracejí. „Jsme za ně rádi a jsme rádi, že jim u nás chutná. A doufáme, že to bude tak i nadále,“ přeje si Roman Vajda.

Sdílejte článek