Gastronomie
25/03/2023 Admin PATRIOT

Tři recepty na zdravé a super chutné lívance

Máte lívance spojené s hromadou tuku a cukru, a držíte-li dietu, z jídelníčku je vyřazujete?

O tuto oblíbenou pochoutku se nemusíte zcela připravit. Existuje totiž mnoho zdravých a neméně chutných alternativ.

1) Ořechové lívanečky plné chuti a živin

Hned na úvod máme velice jednoduchý recept, který je ideální do redukční diety. Ačkoli jsou ořechy, jak jistě víte, poměrně kalorické, jsou také plné vitaminů, minerálů a bílkovin. A tuk, který v ořeších najdeme, je tukem pro naše tělo a zdraví prospěšným.

Pro recept můžete využít „klasické“ vlašské ořechy, nebo trochu zaexperimentovat a vsadit třeba na para ořechy nebo na pekanové ořechy.

Na 16 ořechových lívanců budete potřebovat:

· 250 gramů ořechů namletých najemno (na ořechovou mouku)

· 6 vajec (M nebo L)

· 4 lžíce sladidla (moučkový cukr, javorový sirup nebo třeba umělé sladidlo dle vaší preference)

· Kokosový olej na smažení

Postup přípravy:

· Nemáte-li koupenou přímo ořechovou mouku, ořechy namelte najemno.

· Oddělte vaječné žloutky od bílků a dejte do dvou samostatných nádob vhodných ke šlehání.

· Žloutky ručně nebo mixérem vyšlehejte společně s cukrem či jinou vaší sladkou složkou.

· Bílky samostatně vyšlehejte do pěny (nemusíte úplně, co nejvíce to půjde, spíše tak na 60–80 % maximálního možného vyšlehání).

· Smíchejte ořechy a žloutky.

· Opatrně do žloutků s ořechy přidávejte sníh a celou hmotu opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, ale sníh neklesl.

· Pánev dejte na spíše mírný oheň a nechte zahřát. Poté na ni dejte trochu kokosového oleje.

· Lžící nebo naběračkou nanášejte těsto na pánev.

· Pomalu propékejte lívance. Když začnou zespoda zlátnout, otočte a opakujte z druhé strany.

· Ihned podávejte s jogurtem, zakysanou smetanou a ovocem. Na talíři ještě můžete dle chuti dosladit nebo dosypat nahrubo nakrájenými ořechy.

2) Lívance z banánů a proteinu – osvědčená fitness klasika

Doslova za klasiku už lze mezi lidmi se zdravým životním stylem označit lívance z banánů a proteinu.

Na 16 lívanců budete potřebovat:

· 2 celá vejce a k tomu ještě navíc 4 bílky

· 2 větší banány (nebo 3 menší)

· 60 gramů proteinu

· Tvaroh, jogurt, lesní ovoce, ořechy (dle chuti) na dozdobení

Postup:

· V jedné misce vyšlehejte celá vejce a proteinový prášek, společně vyšlehejte. Přidejte důkladně rozmačkaný banán a opět prošlehejte.

· Ve druhé misce z bílků vyšlehejte sníh (opět nemusíte jít až na maximum možného).

· Bílky opatrně zapracujte do první směsi.

· Na rozpálenou pánev s trochou tuku nanášejte lžící připravené těsto.

· Pečte z obou stran do zlatavé barvy.

· Ihned servírujte a dozdobte a dochuťte oblíbenými surovinami.

3) Jablečné fit lívance

Jablka jsou velice sladká, přitom dokážou jídlo zahustit. Proto se podobně jako banány na přípravu lívanců skvělé hodí.

Na 16 lívanců potřebujete:

· 2 větší jablka

· 100 g ovesné mouky

· 2 vejce

· 4 lžičky kypřicího prášku

· Suroviny na dochucení a dozdobení

Postup přípravy:

· Jablko zbavte slupky, potřebujeme pouze dužinu, a nastrouhejte jej.

· Nastrouhané jablko, ovesnou mouku, vejce a kypřicí prášek společně promixujte ve hladké těsto.

· Pečte dozlatova z obou stran na rozpálené pánvi potřenou kapkou tuku.

· Ihned servírujeme a dozdobíme ořechy, jablky, oblíbeným sirupem apod. Prostě jak má kdo rád.

Sdílejte článek