Tři recepty na zdravé a super chutné lívance
Máte lívance spojené s hromadou tuku a cukru, a držíte-li dietu, z jídelníčku je vyřazujete?
O tuto oblíbenou pochoutku se nemusíte zcela připravit. Existuje totiž mnoho zdravých a neméně chutných alternativ.
1) Ořechové lívanečky plné chuti a živin
Hned na úvod máme velice jednoduchý recept, který je ideální do redukční diety. Ačkoli jsou ořechy, jak jistě víte, poměrně kalorické, jsou také plné vitaminů, minerálů a bílkovin. A tuk, který v ořeších najdeme, je tukem pro naše tělo a zdraví prospěšným.
Pro recept můžete využít „klasické“ vlašské ořechy, nebo trochu zaexperimentovat a vsadit třeba na para ořechy nebo na pekanové ořechy.
Na 16 ořechových lívanců budete potřebovat:
· 250 gramů ořechů namletých najemno (na ořechovou mouku)
· 6 vajec (M nebo L)
· 4 lžíce sladidla (moučkový cukr, javorový sirup nebo třeba umělé sladidlo dle vaší preference)
· Kokosový olej na smažení
Postup přípravy:
· Nemáte-li koupenou přímo ořechovou mouku, ořechy namelte najemno.
· Oddělte vaječné žloutky od bílků a dejte do dvou samostatných nádob vhodných ke šlehání.
· Žloutky ručně nebo mixérem vyšlehejte společně s cukrem či jinou vaší sladkou složkou.
· Bílky samostatně vyšlehejte do pěny (nemusíte úplně, co nejvíce to půjde, spíše tak na 60–80 % maximálního možného vyšlehání).
· Smíchejte ořechy a žloutky.
· Opatrně do žloutků s ořechy přidávejte sníh a celou hmotu opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, ale sníh neklesl.
· Pánev dejte na spíše mírný oheň a nechte zahřát. Poté na ni dejte trochu kokosového oleje.
· Lžící nebo naběračkou nanášejte těsto na pánev.
· Pomalu propékejte lívance. Když začnou zespoda zlátnout, otočte a opakujte z druhé strany.
· Ihned podávejte s jogurtem, zakysanou smetanou a ovocem. Na talíři ještě můžete dle chuti dosladit nebo dosypat nahrubo nakrájenými ořechy.
2) Lívance z banánů a proteinu – osvědčená fitness klasika
Doslova za klasiku už lze mezi lidmi se zdravým životním stylem označit lívance z banánů a proteinu.
Na 16 lívanců budete potřebovat:
· 2 celá vejce a k tomu ještě navíc 4 bílky
· 2 větší banány (nebo 3 menší)
· 60 gramů proteinu
· Tvaroh, jogurt, lesní ovoce, ořechy (dle chuti) na dozdobení
Postup:
· V jedné misce vyšlehejte celá vejce a proteinový prášek, společně vyšlehejte. Přidejte důkladně rozmačkaný banán a opět prošlehejte.
· Ve druhé misce z bílků vyšlehejte sníh (opět nemusíte jít až na maximum možného).
· Bílky opatrně zapracujte do první směsi.
· Na rozpálenou pánev s trochou tuku nanášejte lžící připravené těsto.
· Pečte z obou stran do zlatavé barvy.
· Ihned servírujte a dozdobte a dochuťte oblíbenými surovinami.
3) Jablečné fit lívance
Jablka jsou velice sladká, přitom dokážou jídlo zahustit. Proto se podobně jako banány na přípravu lívanců skvělé hodí.
Na 16 lívanců potřebujete:
· 2 větší jablka
· 100 g ovesné mouky
· 2 vejce
· 4 lžičky kypřicího prášku
· Suroviny na dochucení a dozdobení
Postup přípravy:
· Jablko zbavte slupky, potřebujeme pouze dužinu, a nastrouhejte jej.
· Nastrouhané jablko, ovesnou mouku, vejce a kypřicí prášek společně promixujte ve hladké těsto.
· Pečte dozlatova z obou stran na rozpálené pánvi potřenou kapkou tuku.
· Ihned servírujeme a dozdobíme ořechy, jablky, oblíbeným sirupem apod. Prostě jak má kdo rád.