Učili se v Amsterdamu i u Pohlreicha. Restaurace Pod zámkem nabízí gastronomický zážitek
Raduň je cílem turistů, kteří míří na zdejší krásný zámek. V místní Restauraci Pod zámkem však můžete ochutnat i špičkovou gastronomii.
Pokud jedete do Raduně autem, Restauraci Pod zámkem neminete. Nachází se totiž hned vedle parkoviště, odkud turisté míří na zdejší zámek. Její příběh se začal psát v létě roku 2020.
Dříve tady stával jiný podnik – spíše klasická vesnická hospoda s kulečníkem a šipkami. Její bývalý majitel ji ale prodával, o čemž se díky svým rodičům, kteří žijí poblíž, dozvěděla Kristýna Breuerová se svým partnerem Gabrielem Kocanem.
Ti dva se seznámili v Nizozemsku, kde pracovali v gastronomii. „Já jsem dělala servírku ve steak housu v centru Amsterdamu. Byl to podnik, který fungoval jako past na turisty, točilo se tam strašně moc lidí. Člověk se však musel naučit zvládat frmol,“ řekla pro patriotmagazin.cz Kristýna, která v restauraci působila jako pravá ruka šéfa a vypracovala se až na pozici zástupce provozního. „Hodně jsem se tam naučila,“ uvedla.
Hodně cenné zkušenosti získal v zemi tulipánů a větrných mlýnů i její partner. Ten nejprve dělal v hotelové restauraci, odkud se později přesunul do dalšího podniku, který v té době otvíral. Když se pak společně vrátili do České republiky a zakotvili v Praze, tak o nabídky neměli nouzi.
Gabriel zamířil do prestižní francouzské restaurace Pot-au-feu Jana Kracíka. „Nejsem sice vyučeným kuchařem, ale šéf podniku působil i v zahraničí a věděl, že lidé, kteří dělali v cizině, umí pracovat. Dal mi šanci a byla to skvělá příležitost,“ prozradil. Hodně cenné zkušenosti sbírala i Kristýna, která se coby servírka dostala do restaurace Café Imperial známého Zdeňka Pohlreicha.
Foto: Stanislav Černý
Po první vlně covidu si ale řekli, že jim Praha stačila a vydali se za rodinou k Raduni, kde začali společně podnikat a provozovat restauraci. „Pomalu jsme ji ani neviděli, ale oba jsme dobrodruzi, a tak jsme se do toho spontánně pustili,“ usmála se Kristýna Breuerová.
Začátek měli parádní. Startovali totiž v létě, v období prázdnin, kdy výletníci berou Raduň útokem. Tehdy však ještě nebyla v provozu ani kuchyň, která vznikla až později. Následně partneři předělali taky interiér a z Restaurace Pod zámkem vytvořili útulné a designové místo.
Během hlavní turistické sezony má podnik otevřeno každý den kromě pondělí, jinak je zavřený i v úterky. Každý týden je v nabídce jedna polévka, tři hlavní chody a jeden dezert.
„Mám strašně rád pastu, kterou máme skoro každý týden. Pravidelně zařazujeme i ryby, ale rádi děláme taky něco nového a zajímavého,“ prozradil kuchař Gabriel, který pochází ze Slovenska. Ve vaření se však hodně inspirují Francií a Itálií. A jak je vidět podle recenzí zákazníků, lidem jeho moderní jídla chutnají. „Dělal jsem v Nizozemsku, působil jsem ve francouzské restauraci, vlastně ani nejsem Čech, ale děláme u nás i česká jídla,“ prohodil.
Interiér už partneři předělali, teď by rádi upravili bar a provedli změny i venku, kde se to v teplých dnech hemží lidmi. „Jasně, Raduň je malá a my jsme dříve přemýšleli i o tom, že bychom šli jinam. Ale jsme tady rádi a máme radost z toho, že se nám lidé vrací. Naše restaurace je malá, takže my už o nich něco víme a oni o nás taky,“ řekla Kristýna. Její partner souhlasí. „Navíc už tady lidé nejezdí jen za zámkem, ale i za naší restaurací. To je pro nás důkaz, že svou práci děláme dobře,“ uzavřel.