Nejnovější zprávy: Obrazem: Ve Starých Hamrech soutěžili dřevorubci i kuchtíci gulášů Pět zraněných při vážné nehodě. Řidič bezohledně předjížděl

Gastronomie

Vinný bar HokusPokus otevřel ve dvoře zahrádku

​Nová zahrádka ve dvoře, osvětlená řetězem se stovkou žárovek, vítá už od prvního června hosty, kteří chodí vypít pár skleniček vína do ostravského vinného baru HokusPokus.

Foto: se souhlasem HokusPokus

Kousek od Stodolní ulice ho už přes tři roky provozuje sympatická mladá trojice fanoušků a vášnivých konzumentů naturálních vín.

„Snad nejlepší vinný bar v republice, úžasné prostředí, milý a ochotný personál, který vás zasvětí do tajů naturálních vín. Mohu vřele doporučit,“ svěřuje se na sociálních sítích Anna, jedna z klientek tohoto winebaru.

Ostatně kdo má rád kvalitní víno z menších vinic, kde vinaři nepoužívají k pěstování ani výrobě vína žádné siřičitany, chemii a jiné „pomocníčky“, se může přesvědčit sám. Může si buď ve winebaru HokusPokus zajít sednout na skleničku, nebo si některou láhev koupit domů. Na výběr má ze čtyř stovek druhů naturálních vín od sedmdesáti vinařů z Česka i celé Evropy.

Foto: Petr Broulík

Červnové degustace nabídnou cidery a šumivá vína

Milovníci kvalitního vína si také mohou víno z podniku HokusPokus vyzkoušet při některé ze dvou chystaných červnových degustací. První se odbude 8. června a budou se degustovat cidery, což jsou jablečné alkoholické nápoje vyrobené z kvašeného moštu. Druhá degustace ve vinném baru HokusPokus se uskuteční 22. června a ochutnávat se budou šumivá vína.

Letní zahrádka ve vnitrobloku je zcela nová a vejde se na ni ke stolkům a do křesel přes dvacet hostů. „Dříve jsme měli jen takovou menší zahrádku pro pět šest osob před barem, tahle nová má prostor a je v klidné dvorní části bloku. Takže je to hotová oáza klidu uprostřed města,“ říká Miloš Nalevajka, jeden ze tří rodinných příslušníků, kteří vinný bar před třemi lety otevřeli. A vede nás na zahrádku přes velké okno a prozatímní schody.

Potkali lidi, kteří víno vyrábějí v souladu s přírodou

Ve vinném baru poblíž Stodolní ulice si dnes mohou lidé dát skleničku vína, které majitelé sami jako konzumenti a milovníci vína časem objevili.

„Už jsme nechtěli pít produkty moderního zemědělství, vína plná chemie a vína bez duše. Objevili jsme v posledních letech vína, která si na nic nehrají, která jsou produktem přírody. Prostě vína bez make-upu. A setkali jsme se s lidmi, kteří žijí a pracují v souladu s přírodou, a kteří věří tomu, co dělají. Objevili jsme svět naturálních vín,“ prohlašují shodně.

A opravdu. Kdo vstoupí do jejich podniku, čekají ho pestré stěny, z kterých se „smějí“ lahve vín s roztodivnými a často zcela neznámými etiketami. Hosté tady najdou samozřejmě všechny druhy vín od červeného, bílého, růžového, oranžového až k plejádě sektů. Jsou tady naturální vína z Moravy, Rakouska, Slovinska, Francie, Španělska a dalších evropských států.

S naturálními víny v Ostravě předběhli dobu

Blízkost Stodolní ulice je spíše pro jejich hosty bonus. Kdo si ve winebaru dá nebo koupí víno, může pak pokračovat dále do víru této čtvrti. „Ale jsme spíše vinárna a obchod a vyrostli jsme na stálých privátních zákaznících, na které se postupně nabalují jejich známí a přátelé. A také ti, kteří si toto víno oblíbili pít. Lidé k nám dnes chodí cíleně. To je naše klientela,“ říká Miloš Nalevajka. Značky jejich vín totiž v běžných prodejnách nelze koupit. „Vozíme si téměř všechna vína sami přímo od těchto vinařů z České republiky a Evropy,“ dodává mladý muž, který podnik HokusPokus provozuje se svou sestrou a svým švagrem.

Rodinnému podniku HokusPokus se opět daří, přestože v době největšího boomu i provozovatele tohoto vinného baru zastavil covid. Tak už na konci první vlny rozjeli e-shop. V Ostravě je už totiž dostatek lidí, kteří dnes umějí kvalitní přírodní víno ocenit.

„Když jsme v roce 2018 otevřeli, tak jsme v Ostravě předběhli dobu. V Praze, Vídni a Brně už dlouho takové vinné bary existovaly a naturální víno, jaké nabízíme, se tam dalo ochutnat skoro v každé kavárně s výběrovou kávou. Tady toto víno skoro nikdo neznal. Teď už je to v Ostravě mnohem lepší a po covidu už vidíme jen lepší zítřky,“ říká s úsměvem Miloš Nalevajka.

Osobně své vinaře objíždějí. Je to někdy náročné, smějí se

Ve vinném baru HokusPokus si host může k naturálnímu vínu dát také nějakou chuťovku. Jejich kamarádi jim dodávají například ručně vyráběné domácí paštiky Melememaso, ale hosté baru HokusPokus si mohou dát masová a sýrová prkénka z francouzských sýrů nebo ze španělských šunek či salámků, dát si některý z ciderů nebo domácí kváskový chléb či výbornou filtrovanou kávu. Samozřejmě bez chemie.

Miloš Nalevajka říká, že lidé konzumují vína podle ročních období a podle jejich nálad. V zimě se vypije více červeného, v létě letí spíše lehčí bílá vína. Provozovatelé vinného baru HokusPokus se téměř se všemi vinaři osobně znají. „Jsme s řadou z nich přátelé, a mnohé osobně objíždíme a degustujeme jejich vína, takže někdy naše cesty po Moravě nebo Rakousku či Francii bývají náročné,“ směje se Miloš Nalevajka.

A proč se vinný bar u Stodolní ulice jmenuje HokusPokus? „Protože jsme se do gastro oboru pustili celkem bezhlavě, prostě tak nějak hokus pokus. Navíc jsme zrovna byli na degustaci u Christiana Tschidy v rakouském Burgenlandu, který měl v jednom sudu víno, se kterým nevěděl co dál. Říkal, že to víno bude takový „hokus pokus“. Christian pak pro nás nalahvoval víno, které nese název HokusPokus a my otevřeli náš winebar,“ říká s úsměvem Miloš Nalevajka.

Vydejte se na cestu mezi vinicemi, plnými života a zeleně

Zatímco jižní Morava je plná malých vinařství, na Ostravsku a v Moravskoslezském kraji moc oficiálních vinařství nebo vinic není. „Ale jeden z našich zákazníků se bude nyní stěhovat pod Beskydy, tak plánuje něco zkusit. Ale nevím, jestli je to tady pro vinařství zrovna vhodná lokalita,“ směje se Nalevajka.

A do kdy je třeba víno vypít? „To není nijak ohraničeno. Záleží vždy na skladování vína. My už jsme pili i několik desítek let staré víno. A bylo fajn,“ usmívá se Miloš Nalevajka.