Gastronomie
09/11/2023 Marie Sotonová

Vyhoukaná sova baví Olomouc řemeslnými pivy a kvalitním rumem

Foto: Marie Sotonová

Místo, kde se peníze mění na alkohol – tak zní slogan oblíbené olomoucké hospody Vyhoukaná sova v Kosinově ulici. Na své si tu přijdou fanoušci minipivovarů i rumoví znalci.

„Naším cílem je, aby když se řekne: kam jít v Olomouci na dobré pivo, tak aby odpověď byla Vyhoukaná sova. Jsme především pivnicí s řemeslným pivem, ale zároveň rumovým barem. Celkem tu máme asi sto osmdesát lahví lihovin, z čehož jsou dvě třetiny rumů. Takže je to nějakých sto dvacet různých rumů od těch běžných, které můžete vidět v reklamách, tak i méně známých značek včetně unikátů. Nejzajímavějším kouskem je English Harbour – Coeur de Savalle, kterého se na světě vyrobilo pouze sto dvacet lahví,“ říká provozní Martin Hnilo, který se ujal této pozice začátkem září.

V nabídce piv najdete stálici Bernarda 11, na dalších třech kohoutech se piva obměňují. Je to vždy jeden ležák a pak dvě různá svrchně kvašená piva. Střídají se zde piva z malých pivovarů především z Čech, ale občas je možné vyzkoušet i netradiční polské kyseláče. V průběhu večera se klidně stane, že se několik piv z nabídky vymění. Během roku se tu vystřídá kolem padesáti pivovarů. Mimo ta čepovaná mají i širokou nabídku pivních speciálů ve dvou napěchovaných lednicích.

Atmosféru v podniku dotváří výzdoba s motivem sov. Pobaví přetvořené slavné obrazy například od Picassa, van Gogha nebo Varmeera, ovšem místo Dívky s perlou na hosty ze zdi shlíží Sova s perlou. Samotní štamgasti občas sbírku doplní figurkou nebo plyšákem sovičky, kterou do podniku donesou jako pozornost.

Kromě klasického provozu se zde jednou až dvakrát za měsíc konají i takzvané tap takeovery. „Je to taková akce za účelem zviditelnění určitého pivovaru. Přijede sládek a přiveze sudy s pivem, na kterých jsme se předem dohodli, vždycky k nim má nějaké povídání, kde představí jak pivovar, tak jeho portfolio. Během večera je pak k dispozici pro otázky hostů,“ vysvětluje Martin. Ačkoliv je zde teprve třetím měsícem, tak už má na příští rok připraveno několik spoluprací.

Další tap takeover bude 23. listopadu. Sovu navštíví sládek Martin Palouš z pivovaru Volt z Jablonce nad Nisou. Sdružení přátel piva jej vyhlásilo sládkem roku 2022, pivovar tentýž rok vyhrál i 1. místo v kategorii minipivovary.

Sdílejte článek