Nejnovější zprávy: Bráchové chtěli mexické bistro, teď s Los Capolitos nestíhají otvírat nové pobočky Beskydy lákají. Turisté v nich loni utratili přes 1,3 miliardy korun

Gastronomie

Geicha baví Ostravu. Lidé v centru města stojí fronty na mléčné čaje z Asie

Mléčné čaje patří k asijské gastronomii stejně tak, jako k té české svíčková. Jejich kouzlu už ovšem propadají taky Ostravané.

Foto: Petr Sobol

Na „kuličkové” čaje si lidé zvykli chodit do obchodních center, kde si mohou vybírat z mnoha ovocných příchutí. V nákupácích jsou však v nabídce těchto poboček taky čaje mléčné. A převážně na ty se specializuje také nová ostravská franšíza Geicha, která se od září nachází na kraji Masarykova náměstí - konkrétně v místech, kde řadu let bývalo zlatnictví a hodinářství.

Franšízu provozuje Trong Ha Duc, třicetiletý rodák z Prahy, jehož kořeny sahají až do Vietnamu. Jeho rodiče žijí v Česku skoro čtyřicet let. „Dostal jsem nabídku, jestli bych si nakoupil franšízu. Na začátku jsem váhal, nakonec jsem se ale rozhodl, že štěstí vyzkouším ,” řekl pro patriotmagazin.cz. A vyplatilo se, Geicha je den co den plná spokojených zákazníků.

Trong kromě Prahy žil taky v Plzni, na jihu Čech nebo v Benešově. A pak se přestěhoval do Ostravy, kde otevřel Geichu, která funguje taky v Německu nebo ve Švýcarsku.

Hlavním sortimentem podniku jsou mléčné čaje, které jsou doplněny čaji ovocnými. „Mléčné čaje jsou převzaté z asijských států, kde jsou velmi oblíbené,” prozradil Trong.

V nabídce je například cejlonský černý čaj, do kterého se, stejně jako do thajského čaje, přidává salko. Zajímavý je taky japonský hokkaidó čaj s rostlinným mlékem. Velké oblibě se těší rovněž mléčný taro čaj se smetanově lahodnou chutí.

Do čajů se přidávají taky kuličky tapioca. „Vaříme je každé ráno, přesně devadesát minut. Jedná se o maniokový škrob, který se po uvaření ponoří do hnědého tekutého cukru, díky čemuž nasaje jeho chuť,” doplnil Trong.

Každý nápoj má přesně danou recepturu, kterou je třeba dodržovat. „Je to stejné, jako když v Česku děláte koprovku nebo svíčkovou. Mají své recepty, které se mohou měnit, ale je jasně dané, co do nich patří a co v nich musí být. Stejné je to taky u čajů,” porovnal Trong z ostravské Geichy, která si hned od svého otevření získala stálé zákazníky. Ve „špičce” se tady stojí i fronty (nejen) mladých lidí.

Geicha má otevřeno každý den od 11 do 20 hodin. Během teplých měsíců by venku navíc mělo vzniknout i posezení. „Lidé k nám chodí, vrací se nám a doporučují nás dál, což nás moc těší. Byla by škoda, kdybychom venku posezení neudělali,” dodal Trong.

Cena nápojů se v průměru pohybuje okolo 100 korun, přičemž ty ovocné jsou o deset korun levnější. „V zimě se více prodávají mléčné čaje, které nabízíme i teplé. V létě ale zase čekám, že se to otočí a větší zájem bude o ty ovocné,” uzavřel majitel podniku, který má pobočky taky v Brně, Olomouci a Liberci.

Fotogalerie

Autor: Petr Sobol