Konečně víno pro chlapy! Rybízák jde na trh s novým Pivínem
Ve vinárně Rybízáku to žije. Ovocná vína z Frýdku-Místku se těší velké oblibě, firma ale rozhodně nezůstává stát na místě. Naopak, neustále vymýšlí další novinky.
Když Rybízák spouštěl e-shop, měl v nabídce jediné víno. To rybízové. Dnes jich je už 13. Přibyla višeň, jahoda, bezinka, borůvka, malina, angrešt, levandule, grep nebo třeba květ růže. „Ovoce kupujeme po celé Evropě, ale všechno si děláme sami, většinu u nás ve Frýdku-Místku,“ řekl pro patriotmagazin.cz zakladatel společnosti Petr Čerňanský.
Rybízák začínal se stánkovým prodejem, po kterém přišel e-shop. Na těchto pilířích firma stojí i dnes, už několik let ale funguje ve Frýdku-Místku taky vinárna s prodejnou. Další je v Praze. „Chystáme se i do zahraničí, už máme připravený e-shop pro Polsko,“ prozradil Čerňanský.
Vinárna se nachází hned vedle kina Petra Bezruče. Má otevřeno každý den (kromě neděle) od 10 do 22 hodin a lidé ve Frýdku-Místku si ji rychle oblíbili. Tedy hlavně dámy. „Nikde jinde jsem na nic takového nenarazil, ale naší klientelou jsou z 98 procent ženy,“ usmál se Čerňanský. Ve vinárně se každý pátek konají živé koncerty, v úterky kvízy a během teplých dnů je plno i na velké terase. „Máme to tady rádi, je to naše základna. O patro níž probíhá celá výroba, od prvotního zpracování až po zakorkování,“ ukázal Petr Čerňanský.
Kromě stálých druhů vín Rybízák připravuje i nejrůznější speciály. Před pár dny byla v nabídce Fialka, po které se zaprášilo a 1200 lahví se prodalo během pěti dnů. „Fialka je vzácná, další bude zase za dva roky,“ upozornil Čerňanský. Žádaný je i Májovník z třešní nebo jalovcové Ginovíno. Během léta bude v prodeji i Chlaďouš, který sází na vůni květů černého bezu a chuť bergamotu.
Úplnou novinkou je Pivíno. „Je to náš nový chmelový speciál, jedná se o prokvašený chmel, víno s příchutí piva. Vymysleli jsme ho na začátku zimy a od té doby jsme na něm pracovali,“ nechal nás Čerňanský nahlédnout pod pokličku. Na Pivíno by mohli „slyšet“ i pánové. I když… „Vždy si myslíme, že děláme něco pro pány, ale drtivá většina našich klientů jsou ženy,“ dodal šéf Rybízáku.
K ovocnému vínu jsou vždy v nabídce i nějaké sladké dobroty. „Pečeme si sami. Kdo co umí, to nachystá. Personál má volnou ruku,“ uvedl Petr Čerňanský a prozradil ještě jednu novinku. Rybízák ve své vinárně od 12. června spustí i brunche.