Gastronomie
06/02/2024 Admin PATRIOT

Na práci s kávou nás baví její voňavost, zní z beskydského Upraženo

Foto: se souhlasem Upraženo

Už tisíce zákazníků si oblíbilo výběrovou kávu s beskydským srdcem od podniku Upraženo. Od pražírny kávy ve Sviadnově mohou zájemci ochutnat výběrové Arabiky z celého světa, limitované edice káv, které tvoří a navrhuje zdejší pražič.

Upraženo se zatím soustředí na pražení a prodej kávy, ale podle marketingové manažerky Adély Ladman je snem zdejšího týmu v budoucnu otevřít i vlastní kavárnu.

Odkud kávu vozíte?

Kávu vozíme z různých koutů světa. Nakupujeme ji přes importéra výběrové kávy, společnost Sucafina, které spolupracuje s družstvy i malými farmáři a podporuje je v rozvoji. Známe farmu i příběhy lidí, kteří s naší kávou pracují, a to je na výběrové kávě to krásné. Lidé u nás mohou ochutnat výběrové Arabiky z celého světa, limitované edice káv. Prodáváme také doplňkový sortiment v podobě čajů, kávového příslušenství nebo delikates.

Jak náročné je pražení? Co musí dobrý pražič ovládat?

Na pražení je nejtěžší najít ten správný moment, kdy má káva plnou chuť i vůni. Každá káva má svůj chuťový profil a je právě na umění pražiče, aby jej při procesu pražení našel. Pražič musí mít vycvičené chuťové buňky a „něco odpito“. Důležitá je také pečlivost, aby káva z dané sklizně byla upražená vždy stejně.

V dnešní době jsou hodně oblíbená rostlinná mléka. Jak se díváte na jejich spojení s kávou?

Říkáme proč ne? Kdysi se káva pila úplně jinak, než ji známe dnes, cappuccino muselo mít pořádnou pěnovou čepici a nejlépe posyp ze skořice. To nyní už neplatí. Káva a její příprava se vyvíjí a je to tak dobře. Zákazníků, kteří dávají, ať už z etických nebo zdravotních důvodů, přednost rostlinným alternativám mléka je čím dál více a tomu se přizpůsobuje i jejich dostupnost a kvalita.

Co vás na práci s kávou baví?

Jednoznačně voňavost. Práce s kávou je velmi intenzivní jak v chuti, tak ve vůni. Pro lidi je navíc výběrová káva čím dál více vítaným dárkem, potěšením, takže se nám dostává velmi pozitivní zpětné vazby, protože lidé mají s naší kávou spojené příjemné chvíle.

Sdílejte článek