Gastronomie
11/05/2024 Petr Sobol

Útulné místo na náměstí v Čeladné. Manželé lákají do Zelenkavé kavárny

Foto: se souhlasem kavárny Zelenkavá

Manželé Chromčákovi si na začátek podnikání nemohli vybrat horší čas. Ale nevzdali se a teď už třetím rokem provozují v Čeladné Zelenkavou kavárnu, ve které se jejich hosté cítí dobře.

Pokud byste se chtěli někoho zeptat, jaké bylo rozjet nový podnik v době nejtěžších lockdownů, zajeďte na návštěvu do kavárny Zelenkavá, která leží na náměstí v Čeladné. „Otevřeli jsme v nejhorší možnou dobu, když byly zavřené okresy. Ale nebylo na co čekat, do kavárny jsme s rodiči investovali spoustu času i peněz, takže jsme potřebovali otevřít,“ zavzpomínal Robert Chromčák pro patriotmagazin.cz.

Robert dříve podnikal ve strojírenství, lákalo ho ale něco nového. Jeho manželka už se v gastronomii pohybovala déle, a tak se rozhodli, že si rozjedou vlastní podnik. To ale ještě netušili, čím vším si budou muset projít…

Pivo, káva i drinky

Do smíchu jim vždy nebylo, jejich začátky totiž byly hodně náročné. Manželé sice pochází z Beskyd, respektive z Čeladné a Frýdlantu nad Ostravicí, řadu let už ale žijí v Ostravě. Potřebovali si vytvořit novou klientelu, jenže místo toho, aby hosty lákali do útulného interiéru, je museli „vyhánět“ pryč. Nemohli je usadit ani prodávat alkohol. Vzdát se ovšem nikdy nechtěli. „I když to bylo těžké, tak nás to bavilo. Navíc jsme viděli naději, že to jednou skončí. A to se taky naštěstí stalo,“ oddechli si.

Zelenkavá kavárna byla v dobách, kdy otevřela, na náměstí v Čeladné jediná, která čepovala pivo. A právě to podniku hodně pomohlo. „Oteplilo se a lidé zase začali vycházet ven. Chodili k nám na pivo a bylo jich pořád víc,“ řekl Robert. Pivo (plzeň a minipivovar Elektrárna) má kavárna v nabídce dodnes, stejně jako kávu od Father's Coffee roastery, domácí limonády, drinky, vlastní dezerty, polévky i něco menšího k snědku.


Robert Chromčák. Foto: se souhlasem kavárny Zelenkavá

„Co půl roku měníme menu. Tedy kromě nakládaného hermelínu, na který máme vlastní recept. Je to stálice, kterou lidé mají rádi,“ přiznal Robert, pro něhož se stala práce v kavárně i koníčkem. „S manželkou se tu každý den střídáme. Obsluhujeme, vaříme, čepujeme pivo, děláme kávu, uklízíme, zkrátka rodinná kavárna se vším všudy,“ usmál se. A proč právě Zelenkavá? „Máme rádi kytky, zelenou barvu. Navíc jsme v Beskydech, takže to vyplynulo tak nějak samo,“ prozradili manželé.

Zatímco během svátků či víkendů Zelenkavou kavárnu navštěvuje spousta turistů, ve všední dny sem míří především místní. „Na stálé klientele si zakládáme, z našich hostů už se stali i přátelé,“ potěšilo majitele kavárny, která má otevřeno každý den kromě pondělků. Výhodou je i přilehlé parkoviště, v teplých dnech je otevřená také terasa. V Zelenkavé se konají i různé akce, například přednášky, dýmkové večery, degustace vína nebo brunche. A co bude dál? „Určitě zase něco vymyslíme,“ nalákal zvědavce Robert.

Foto: se souhlasem kavárny Zelenkavá
Sdílejte článek