Gastronomie
11/03/2024 Redakce PATRIOT

Vládne u nás jedinečná atmosféra, říká David z ostravského Lapeca

Foto: se souhlasem Lapeca

Lapeco, u Belgičana nebo u Davida, i tak zákazníci říkají podniku La Petite Conversation, který v centru Ostravy funguje už 13 let.

Zavítat tady lidé mohou na snídani, oběd i večeři, na belgický pivní speciál nebo na láhev dobrého vína, champagne nebo francouzského cidre. Navíc v Lapecu připravují cateringy na míru, tematické gastro-kulturní večery, degustace a nově i brunche. V čele zdejšího týmu stojí David Girten a v kuchyni kouzlí šéfkuchařka Klára Bukovecká.

Davide, původem jste z Belgie, je to znát i na vašem jídelníčku?

Naší stálicí na menu jsou belgické hranolky a masové koule, lidé mohou ochutnat i belgické pivní speciály, nebo skvělé nadýchané wafle. Ale belgická kuchyně není moc specifická, nemá tolik tradičních jídel. Zaměřujeme se na mezinárodní fúzi, každopádně základem jsou vždy kvalitní a čerstvé suroviny. Na týdenním menu máme vždy nějaké masité jídlo, rybu a zeleninový pokrm. Pak nabízíme bagety, saláty, snídaně. Připravujeme i cateringy přesně na přání zákazníků.

Lidé u vás ale mohou přijít na tematické večery nebo degustace.

To je nedílná součást našeho podniku. Pořádáme třeba večery s moules-frites, to jsou slávky na bílém víně servírované v tradičních hrncích spolu s hranolky, pečivem a salátkem. Je vždy třeba si zarezervovat místo, protože z Dánska objednáváme čerstvé mušle v potřebném množství. Oblíbené jsou i soirée se sýrem Raclette. Ten pochází ze Švýcarska, zraje tři měsíce a připravuje se na způsob sýrového fondue. Je to ideální pro zimní večery, kdy lidé sedí, společně sýr a další ingredience rozpékají, baví se a jedí. Lidi to stmelí, často u toho hraje i živá hudba a vládne příjemná atmosféra. Raclette si navíc mohou naši zákazníci objednat také k sobě domů. My jim vše přichystáme a spolu s raclettovým grilem přivezeme. Užijí si večer v pohodlí domova bez práce.

Jak náročné bylo udržet fungující podnik v Ostravě 13 let?

Gastronomie je těžký obor, ale krásný. Jsme v podstatě rodinný podnik, kdy naše stálé zákazníky považujeme za širší rodinu. Bez nich bychom to nikdy nezvládli. Myslím, že u nás panuje jedinečná atmosféra. I když je to někdy náročné, tak vše připravujeme s nadšením a láskou a posouváme se a přizpůsobujeme se poptávce.

Jaké novinky připravujete na letošní rok?

Trochu jsme upravili otevírací dobu, abychom se mohli soustředit i na cateringy a soukromé akce na míru. Příjemnou novinkou letošního roku, na kterou se moc těšíme, jsou nedělní brunche. Budou se konat dvakrát do měsíce a doporučujeme si místo rezervovat. V Ostravě není zatím mnoho míst, kde byste si mohli v klidu vychutnat několikahodinový nedělní brunch, při kterém vládne pohodová atmosféra a nikdo nikam nespěchá. Zároveň chceme více rozjet i degustační večery o šestichodovém menu, kde budeme pokrmy také párovat s víny.

Sdílejte článek